Deze drie ondernemers helpen vrouwelijk ondernemerschap boosten

Via het project 'Fempreneurs' versterkt de Vlaamse Regering ondernemende vrouwen. Het traject biedt mentoring, bootcamps en digitale workshops. Anja, Katrien en Saar namen deel. Anja als mentor, Katrien en Saar als mentees.  

Anja Boudry © Sophie Willems/Perfect Story

Anja matcht gezinnen met een nanny

Zoals Fempreneurs mentoren en mentees matcht, zo matcht Anja gezinnen met een nanny. De inspiratie voor haar zaak vond ze in haar eigen leven. Als alleenstaande moeder een carrière in rekrutering en selectie combineren met 2 pittige dochtertjes, vormde een flinke uitdaging. Eentje waar veel gezinnen mee te kampen hadden, merkte ze. Dat inzicht gaf de doorslag om na 18 jaar in de uitzendsector iets met de drang om te ondernemen te doen: De Gouvernante werd geboren.

Verbinden is zo kostbaar. Je bent omringd met gelijkgezinden en dat stimuleert.

Anja Boudry
Oprichter De Gouvernante

In de vorige editie van het Fempreneurs-mentoringprogramma vond Anja een klankbord. Bij haar mentor kon ze terecht met vragen maar ook voor een fijne babbel. Haar collega-mentees waren gelijkgestemde zielen met dezelfde struggles, zoals die zoektocht naar balans tussen gezin en onderneming. De fijne ervaring als Fempreneurs-mentee bewoog Anja ertoe om zich op te geven als mentor voor Fempreneurs 2023-2024. Opnieuw haalde ze waarde uit het traject: “In mijn mentor vond ik het klankbord dat ik zo had gemist. Uiteindelijk moet je als ondernemer nog altijd zelf het heft in handen nemen en doen wat nodig is. Dat merk ik nu ook als mentor. Je kan tips en advies geven, maar het is aan de ondernemer om actie te ondernemen. En dat is oké. We zijn vooral een spiegel, een klankbord.”

Katrien helpt bedrijven hun sociale impact vergroten

Katriens ondernemersverhaal begon zoals dat van veel ondernemers: met een carrière die niet langer voldoening gaf in de corporate wereld. Met een diploma burgerlijk ingenieur-architect en een master in ontwikkelingssamenwerking op zak, zag Katrien haar toekomst in het verbeteren van sociale duurzaamheid. Haar passie en het verlangen om echt impact te maken, brachten haar bij het ondernemerschap.

Met The Cornerstone helpt Katrien bedrijven bij het ontwikkelen van strategieën die hun sociale invloed vergroten. Ze biedt tools aan om de sociale voetafdruk van bedrijven te meten en te verbeteren. De samenwerking met andere gepassioneerde mensen en het zien van concrete resultaten geeft haar voldoening.

Elk ondernemersverhaal is een verhaal van vallen en opstaan, van geduld, van pivoteren. Dat geldt zowel voor mezelf als voor de andere mentee en voor mijn mentor. Het gaf me de moed om door te zetten, niet op te geven, de zaken scherper te krijgen.

Katrien Van Rompay
Oprichter The Cornerstone

Het “vrouwen voor vrouwen”-concept van het Fempreneurs programma en het traject in duo met een andere mentee spraken Katrien erg aan. Ze kreeg veel nuttige input van haar mentor en vond gelijkgestemde zielen. Aan het begin van het traject had Katrien twijfels over de ontwikkeling van haar tool. Dankzij het mentoringprogramma met een mentor en een collega mentee die thuis waren in de materie, werd ze een stuk zelfzekerder. 

Katrien Van Rompay © Petra Ceulemans

Saar brengt ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen op de markt

Saar geeft bijna 20 jaar Nederlandse les aan anderstaligen. Haar huis toverde ze om tot een duurzaam nest en in haar dagelijks leven maakt ze bewuste keuzes die goed zijn voor mens en milieu. Haar geëngageerd noemen is een understatement. Ondernemen stond niet meteen op haar verlanglijstje, maar tijdens haar eerste zwangerschap ontdekte ze hoe moeilijk het was om duurzame babyspulletjes te vinden. Dat zette haar aan het denken. Haar aangeboren drang om het leven van anderen gemakkelijker te maken, gecombineerd met haar passie voor duurzaamheid, leidde tot het concept van GreenKit. In 2019 was het zover: Saar lanceerde haar allereerste GreenKit. Een gratis ontdekkingsdoos vol stalen van duurzame producten en diensten die zwangere, Vlaamse vrouwen krijgen via hun vroedvrouw, doula of draagconsulent.

Ik vond het een fantastische kans om mijn onderneming onder de loep te leggen van een doorgewinterde onderneemster. Ik ben zelf niet begonnen vanuit het idee dat ik wilde ondernemen, maar om mijn passie voor duurzame keuzes te delen.

Saar Vangeel
Oprichter GreenKit

Tijdens het kick-off event van het Fempreneurs-mentoringprogramma ontmoette Saar diverse onderneemsters uit verschillende sectoren met dezelfde passie en drive. Deze ontmoetingen gaven haar nieuwe inzichten en versterkten haar verhaal. Haar Fempreneurs-mentor hielp Saar analytisch en zakelijk naar haar onderneming te kijken en gaf haar extra durf. Ze vond ook veel steun in haar mede-mentee, wiens struggles ze herkende.

GreenKit © vroedvrouwpraktijk Zwanger in Brussel
 

Fempreneurs Mentoring-programma

Tijdens het Fempreneurs Mentoring-programma wordt elke ‘mentor’ (een ervaren onderneemster) voor 10 maanden een klankbord en sparringpartner voor 2 ‘mentees’ (groeiende onderneemsters). Op deze laagdrempelige manier worden ervaringen, inzichten en kennis gedeeld rond uitdagingen en knelpunten die voor onderneemsters van belang zijn.

Wil je meer info of je inschrijven als mentor of mentee? Check dan snel de website van Fempreneurs

 
 

#sterkondernemen

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil VLAIO projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met onze partners bundelen we onze krachten en middelen. Fempreneurs maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar je gebruik van kan maken. Ontdek ze allemaal op www.vlaio.be/sterkondernemen