Wil je vrouwelijk ondernemerschap mee boosten? Word mentor of mentee bij Fempreneurs

Publicatiedatum

Via het project ‘Fempreneurs’ versterkt de Vlaamse Regering op twee jaar tijd 600 ondernemende vrouwen in Vlaanderen. Het traject biedt 3 verschillende begeleidingsactiviteiten: mentoring, bootcamps en digitale workshops. Lien, Katrien en Inge volgden een mentoringtraject.

Mentoring-programma

Tijdens het Fempreneurs Mentoring-programma wordt elke ‘mentor’ (een ervaren onderneemster) voor 10 maanden een klankbord en sparringpartner voor 2 ‘mentees’ (groeiende onderneemsters). Op deze laagdrempelige manier worden ervaringen, inzichten en kennis gedeeld rond uitdagingen en knelpunten die voor onderneemsters van belang zijn. 

Wil je meer info of je inschrijven als mentor of mentee? Check dan snel de website van Fempreneurs. Inschrijven kan tot 20 september. 

Zo ervaarden Lien, Inge en Katrien het mentoringtraject

Lien brengt reflecterende fietshelm op de markt

De missie van Lien is duidelijk: zwakke weggebruikers zichtbaar maken en hun veiligheid optimaliseren met hippe, fashionable producten. Swivvle® implementeert reflectietechnologie in de basisgrondstof van de producten zodat de reflectie over het hele product zit, op lange termijn werkzaam blijft en de hippe kleur niet vervaagt.

Omdat ze wist dat het een pittige rit zou worden, stapte Lien bij de oprichting van Swivvle® in een traject voor starters. De gesprekken met ervaren ondernemers uit verschillende sectoren gaven haar inspiratie. En omdat Swivvle® een innovatieve technologie uitwerkte, vroeg en kreeg Lien de Innovatieve Starterssteun van VLAIO. Een welgekomen duw in de rug om de technologie achter Swivvle® op punt te zetten. Lien twijfelde ook geen moment om zich in te schrijven als mentee voor het mentoringprogramma van Fempreneurs: “Het is heel fijn om te weten dat je in een ongedwongen sfeer de zaken waar je tegenaan loopt op tafel kunt leggen en samen kunt brainstormen over de mogelijkheden om dit aan te pakken.” 

Het is heel fijn om te weten dat je in een ongedwongen sfeer de zaken waar je tegenaan loopt op tafel kunt leggen en samen kunt brainstormen over de mogelijkheden om dit aan te pakken.

Lien De Grauwe
Oprichter Swivvle
© Fiction Agency (Mathew Lau) i.s.m. KREW Collective (Jelle Lapere)

Inge is zaakvoerder van Harogifts

Toen haar vader een bedrijf in kantoor- en relatiegeschenken overnam, twijfelde Inge geen seconde om mee in zijn ondernemersverhaal te stappen. Haar opleiding reclamevormgeving en fotografie kwam goed van pas. Zeker bij de overstap naar online verkoop via een webshop. Harogifts automatiseerde, en dit zorgde voor meer efficiëntie en groei. Intussen is Inge zaakvoerder en focust Harogifts op duurzame en ecologische geschenken.

De babbels met andere vrouwelijke ondernemers waren goud waard: elkaar advies geven, meedenken, luisteren naar andere visies … het helpt je groeien.

Inge D'haeyer
Zaakvoerder Harogifts

Met alle tips die Inge meenam van het Fempreneurs Bootcamp verbeterde ze de webshop, kreeg ze ideeën voor blogs en posts op social media, kwamen er gesprekken op gang met een potentiële partner en ging ze experimenteren met AI. Inge: “Ook de babbels met andere vrouwelijke ondernemers waren goud waard: elkaar advies geven, meedenken, luisteren naar andere visies … het helpt je groeien.”

© Harogifts

Katrien ontwikkelt gespreksmethodiek voor jongeren met problemen

Met Kansmakers reikt Katrien zelf en via andere professionals een gespreksmethodiek en training aan om laagdrempelig verbindende (groeps)gesprekken te faciliteren met een team en met jongeren die probleemgedrag vertonen, stressklachten hebben of moeilijk communiceren.

Katrien gaf zich ook op als mentee voor Fempreneurs. Het traject bracht hulp op een andere manier dan verwacht. Ze hoopte op actie en een focus op haar aanbod, maar haar mentor focuste meer op het mentale aspect. Omdat de mentor van Katrien zelf coach is, voor dezelfde uitdagingen stond, zich hierdoor worstelde én succes boekte, was ze de gedroomde match met Katrien. De complexe dynamiek met haar collega-mentee leerde Katrien om weer in zichzelf te geloven, om te vertrouwen op haar eigen mening en om grenzen te durven stellen. Bij Fempreneurs vond Katrien geen toverformule om te ondernemen, maar herontdekte ze haar unieke talenten.

© Leen Van de Sande
 

#sterkondernemen

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil VLAIO projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met onze partners bundelen we onze krachten en middelen. Fempreneurs maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar je gebruik van kan maken. Ontdek ze allemaal op www.vlaio.be/sterkondernemen

 

Delen: