Zoek je nog steun voor een actie in de bedrijvige kern?

Publicatiedatum
Steden en gemeenten die een projectidee rond de bedrijvige kern hebben, kunnen nog steeds terecht bij VLAIO. De oproepen kernversterking staan nog enkele maanden open. De eerste oproep faciliteert de aankoop en transformatie van leegstaande of vrijkomende bedrijfsruimten en handelspanden. Een tweede oproep biedt steun aan projecten die de duurzame bereikbaarheid van de kernen bevorderen.

VLAIO investeert samen met de lokale besturen mee in bedrijvige en bruisende kernen in Vlaanderen. Bedrijfsactiviteiten verweven zich in deze kernen met horeca, cultuur en entertainment waar ze een bron zijn van beleving, leefbaarheid en sociale cohesie. 

Aankoop en transformatie handelspand of bedrijfsruimte 

De oproep ‘Aankoop en transformatie van leegstaande of vrijkomende handelspanden en bedrijfsruimten’ staat nog open tot 15 september. We subsidiëren de aankoop en/of transformatie van panden met een kernversterkend potentieel. Ze moeten steden en gemeenten dus een hefboom geven voor een actief grond- en pandenbeleid ter versterking van de kern. De projectvoorstellen worden gejureerd en subsidies toegekend in volgorde van de indieningsdatum. Je hoeft dus zeker niet tot de uiterste indiendatum te wachten. Momenteel is er nog meer dan 2,5 miljoen euro beschikbaar. 

Duurzame bereikbaarheid van de kern 

Voor de oproep ‘Duurzame bereikbaarheid van de kernen’ kunnen tot en met 15 oktober nog projectvoorstellen ingediend worden. Na deze datum zullen alle dossiers worden geëvalueerd en gescoord, waarna de hoogst gerangschikte projectvoorstellen een subsidie toegekend krijgen. Projecten in deze oproep omvatten investeringen in het openbaar domein en/of digitale infrastructuur die de bereikbaarheid van de kern op een duurzame manier verbeteren. Daarnaast zijn ook flankerende initiatieven zoals participatietrajecten en ontwerp- en inrichtingsplannen subsidiabel. Het oproepbudget bedraagt 3,8 miljoen euro. 

Een vraag voor VLAIO? 

Heeft jouw stad of gemeente een idee dat misschien past binnen deze oproepen? Of twijfel je over een bepaalde voorwaarde? Stel jouw vragen aan de projectadviseurs van VLAIO via dit webformulier. Ook tijdens de zomermaanden zijn onze projectadviseurs beschikbaar, zij het af en toe aan een verminderde capaciteit. Een antwoord op jouw vraag kan daardoor misschien iets langer op zich laten wachten. We raadden daarom aan om projectvoorstellen al zo veel mogelijk af te stemmen met VLAIO voor het begin van juli. 

Delen: