Werk jij mee aan een doorbraak richting circulaire economie?

Publicatiedatum
Tegen 2030 wil Vlaanderen de materialenvoetafdruk en de uitstoot van broeikasgas drastisch verminderen. De transitie naar een circulaire economie is ingezet. De oproep voor living labs van VLAIO zoekt brede partnerschappen die enkele jaren intensief gaan samenwerken. Is jouw stad of gemeente binnenkort een partner van een living lab circulaire economie?

De Vlaamse Regering kent via VLAIO opnieuw steun toe aan circulaire projecten die bijdragen tot een systeemdoorbraak in de sector maakindustrie en machinebouw en de sector chemie en kunststoffen. Denk aan minder verbruik van grondstoffen, hergebruik van materialen of herbestemming van onderdelen. 

Brede en diverse partnerschappen 

Elk project wordt uitgevoerd door een breed partnerschap van bedrijven, kennisinstellingen, overheden, vzw’s, financiers en/of sectorfederaties. In de living labs wordt gedurende enkele jaren intensief samengewerkt. Oplossingen die hieruit voortkomen dienen zichtbaar en meetbaar te zijn. De opgedane kennis en ervaring worden breed gedeeld om andere ondernemingen en organisaties de tools en kennis te geven om de circulaire omslag te maken. 

Vooraanmelding tot 14 juni 

VLAIO verwacht ten laatste op 14 juni 2023 een verplichte vooraanmelding van jouw projectidee binnen deze oproep voor living labs circulaire economie. Nadien laat een voorbespreking je toe om in een vroege fase feedback te ontvangen. De volledige projectaanvraag kan je daarna verder uitschrijven. De deadline om jouw aanvraag in te dienen is 2 oktober 2023. 

Lokale besturen ook in oproep 2022 al partner 

Naar aanleiding van de vorige oproep in 2022 sloten de steden Hasselt, Genk, Brugge, Mechelen en Gent zich al aan bij een living lab circulaire economie. Samen met hun partners maken zij momenteel werk van circulair textiel, transitie in de meubelindustrie, hybride wonen of circulaire renovaties. Nog meer inspiratie nodig? Alle living labs uit de oproep van vorig jaar vind je in deze projectendatabank

Delen: