Werk je nog met een bvba of andere oude vennootschapsvorm? Vergeet de aanpassing van je statuten niet!

Publicatiedatum

Werd jouw vennootschap opgericht voor 1 mei 2019 en werk je nog met een bvba of andere oude vennootschapsvorm? Nog tot 31 december 2023 kan je jouw statuten aanpassen aan de nieuwe wetgeving. Dit kan voor enkele vennootschapsvormen alleen via een notaris. 

Nieuw wetboek van Vennootschappen en Verenigingen sinds 1 mei 2019

Sinds de aanpassing van het wetboek, bestaat enkel nog:

  • de maatschap
  • de besloten vennootschap (bv)
  • de naamloze vennootschap (nv)
  • de coöperatieve vennootschap (cv)
  • de commanditaire vennootschap (commV)
  • en de vennootschap onder firma (VOF). 

De oude vennootschapsvormen zoals een bvba moet je dus omvormen naar één van deze nieuwe vennootschapsvormen. Voor aanpassingen aan de bv, de nv en de cv moet je langs jouw notaris gaan. Maak dus snel een afspraak!

Je neemt de vennootschapsvorm die het beste bij jou past. Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV), dat sinds 2019 bestaat, gebruikt ook heel wat nieuwe termen waardoor jouw huidige statuten mogelijk ook niet meer in lijn zijn met de nieuwe wetgeving. Zo spreekt men nu over ‘aandeelhouders’ in plaats van ‘vennoten’ en over ‘bestuurders’ in plaats van ‘zaakvoerders’. 

Wat zijn de gevolgen als mijn statuten niet tijdig worden aangepast? 

Als je de statuten niet laat aanpassen naar de nieuwe wetgeving, dan wordt jouw vennootschap vanaf 1 januari 2024 automatisch omgezet in een nieuwe rechtsvorm. Zo krijg je mogelijk niet de vennootschapsvorm die bij je past. Bovendien is jouw vennootschap dan niet meer conform de wetgeving en kan een laattijdige aanpassing leiden tot mogelijke problemen bij subsidieaanvragen of kredietaanvragen bij de bank.

Zie de statutenwijziging ook als een opportuniteit. De nieuwe wetgeving biedt ook heel wat voordelen. Zo kan je bijvoorbeeld de opvolging van jouw bedrijf regelen, heb je meer keuzemogelijkheden om het bestuur van jouw onderneming in te richten of kan je een nieuwe manier van winstverdeling uitwerken. 

Delen: