VLAIO helpt ondernemers bij het post-corona herstelplan van hun zaak

Publicatiedatum
Nu de economie stilaan heropleeft, willen ondernemers hun zaak nieuw leven inblazen. Dat velen al bezig zijn met een concreet herstelplan, getuigt van de sterke dynamiek van onze Vlaamse ondernemers. Om hen te helpen met uitdagingen en ambities post-corona, bundelt VLAIO alle steun- en begeleidingsinitiatieven. Met dit overzicht willen we ondernemers gidsen naar financiële ademruimte, professioneel advies en een versterkte bedrijfsvoering.
vrouw aan het shoppen met mondmasker

Nood aan financiële ademruimte

Heel wat Vlaamse ondernemers zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Nu de economie stilaan heropleeft, zoeken ze de broodnodige financiën om hun zaak levensvatbaar te houden. Verschillende overheden en instanties hebben coronamaatregelen uitgewerkt om ondernemers te helpen deze moeilijke periode te overbruggen en hun kosten (tijdelijk) te verminderen, zoals versoepelingen in de betalingstermijnen, premies voor inkomensverlies en de handelshuurlening. VLAIO geeft ook advies over het berekenen van de financieringsnood en hoe je (beperkte) inkomsten genereert in crisistijd. Het volledige overzicht vind je hier.

Mark Andries
Bedrijven zijn stilaan de schade van de coronacrisis aan het opmeten, en durven ook al wat verder in een nieuwe toekomst te kijken. Om hen te ondersteunen bij de opmaak van hun herstelplan, heeft VLAIO op haar website een gestructureerd overzicht geplaatst van steun, tools en advies. Hier kan je als ondernemer alle informatie en inspiratie vinden voor centen en groei post-corona. Ook de VLAIO bedrijfsadviseurs staan paraat om ondernemers te adviseren, begeleiden en gericht naar de nodige experten door te verwijzen bij het uitwerken van een herstelplan.
Mark Andries
administrateur-generaal VLAIO

Versteviging van de bedrijfsvoering

Naast de financiersingsnood om zich door de moeilijkste maanden te loodsen, heeft een onderneming ook nood aan perspectief voor de toekomst. De coronacris heeft ondernemers mogelijks bewust gemaakt van mogelijke zwakke plekken in hun business model, of mogelijke groeiopportuniteiten. Denk maar aan de digitale transformatie, de gewijzigde marktsituatie of de zoektocht naar nieuwe producten. Volstaat business as usual of ontstaat nieuwe business uit unusual? Ontdek hier hoe jij jouw bedrijfsvoering kan verstevigen.

Ook hier kan VLAIO de weg wijzen. Via de rubriek 'Laat je begeleiden' vinden ondernemers alle interessante begeleidingstrajecten van partners uit het VLAIO Netwerk. Ook worden boeiende tools voorgesteld zoals het Business Model Canvas, een bijzonder nuttige oefening die de bedrijfsvoering kan herstellen, versterken én vernieuwen. Voor persoonlijk begeleiding kunnen ondernemers zoals steeds aankloppen bij de VLAIO bedrijfsadviseurs. Zij helpen graag bij het uitwerken van een post-corona herstelplan.

De overheid trekt alle registers open, zodat bedrijven niet alleen budgettaire ademruimte krijgen, maar ook ruim de tijd krijgen om te herstellen. Het is die instrumentenmix - samen met de dynamiek van onze Vlaamse ondernemingen - die ervoor zal zorgen dat onze Vlaamse economie deze zware crisis niet alleen overleven, maar er ook sterker zullen uitkomen.
Hilde Crevits
Hilde Crevits
Vlaams minister van Economie

Tips bij heropstart

VLAIO biedt ondernemers ook informatie en inspiratie over de praktische organisatie van een veilige heropstart. Onder andere voor een veilige werkplek, slim telewerken, en een veilig winkel-, markt- en kappersbezoek, vat VLAIO de krachtlijnen eenvoudig samen in 10 snelle tips. Daarnaast kan de ondernemer die start met e-commerce zich verdiepen in het gloednieuwe dossier rond online verkoop, en terecht bij de campagne #koopinjebuurt. Ook boeiend zijn de getuigenissen van collega-ondernemers die creatief zijn omgegaan met de uitdagingen van de coronacrisis. Je vindt alle tips hier.

 

Jouw bedrijf tijdens en na de coronacrisis

We willen jou als ondernemer inspireren en informeren, en de Vlaamse economie ondersteunen bij de heropstart na de coronacrisis. Een overzicht van alle steunmaatregelen vind je op www.vlaio.be/corona en in de subsidiedatabank.

Blijf altijd op de hoogte van de laatste subsidies, initiatieven en steunmaatregelen voor ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief en door onze FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.