Vernieuwde overbruggingslening loodst alle gezonde ondernemingen door energiecrisis

Publicatiedatum
In het kader van de huidige energiecrisis wordt de overbruggingslening uitgebreid: het plafond wordt opgetrokken tot maximaal twee miljoen euro en deze steun staat nu ook open voor grote ondernemingen. Daartegenover staat een gedifferentieerde rentevoet van minimaal 2%.

Wat is de overbruggingslening?

De overbruggingslening is sinds februari 2022 bij VLAIO beschikbaar voor Vlaamse kmo’s die liquiditeitsnoden hebben naar aanleiding van zowel de coronacrisis (kan niet meer aangevraagd worden). 

Het ging om zeer voordelige leningen (1,5% interest) waarmee een kleine onderneming tot € 200.000 kan ontlenen en middelgrote ondernemingen maximaal € 400.000. Voor leningen tot € 50.000 geldt een looptijd van 24 maanden en voor bedragen daarboven is dat 36 maanden. De eerste 12 maanden moeten er geen aflossingen gebeuren.

Nieuwe versie in kader van energiecrisis

De maatregel werd veelvuldig benut door ondernemers uit alle sectoren en kon op zeer positieve feedback rekenen. Daarom ging in het kader van de energiecrisis ging op 1 augustus 2022 een nieuwe versie van de overbruggingslening in voege. Ook deze bleek succesvol: sinds 1 augustus zijn al 1697 dossiers ingediend voor een totale vraag van 269 miljoen euro. 752 Dossiers werden goedgekeurd, waarmee de Vlaamse Regering voor 121 miljoen euro steun zal uitbetalen in de laatste vorm van de overbruggingslening. 

Met een hoger plafond kunnen we ondernemingen met hogere liquiditeitsnoden adequaat ondersteuning bieden, terwijl we een evenwichtig geheel bewaken door de rentevoeten te differentiëren in functie van de grootte van de onderneming en de gekozen looptijd. Zo ondersteunen we iedereen op een correcte en rechtvaardige manier.

Jo Brouns
minister van Economie

Uitbreiding: nu tot 2 miljoen euro te ontlenen

De overbruggingslening werd op 10 oktober 2022 uitgebreid: kmo’s konden vanaf dan tot 750.000 euro ontlenen onder deze maatregel. 

Nu wordt het maximumplafond verder opgetrokken tot 2 miljoen euro, meer dan een verdubbeling van het huidige plafond. Daartegenover staat een gedifferentieerde rentevoet, die rekening houdt met de looptijd van de lening en de grootte van de onderneming. De nieuwe rentevoeten bedragen 2%, 2,5% en 3,5% en dit op basis van de grootte van de onderneming en de periode van terugbetaling (36 of 60 maanden). Daarbij is ook een mechanisme voorzien om de interestvoeten elk kwartaal te evalueren in functie van de algemene evolutie van de basisrentevoet.

Wie onterecht steun aanvroeg, bijvoorbeeld door foutieve of onvolledige informatie aan VLAIO te bezorgen, kan uitgesloten worden voor andere steunmaatregelen voor een periode van maximaal 5 jaar.

Je kan de vernieuwde overbruggingslening nu aanvragen via vlaio.be/overbruggingslening.

 

Delen: