Verlenging looptijd hinderpremie en nieuwe ondersteuningspremie

Publicatiedatum
Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering beslist om de looptijd van de corona hinderpremie voor ondernemers die hun locatie verplicht moeten sluiten, te verlengen. Daarnaast krijgen ondernemers met een groot omzetverlies een ondersteuningspremie van € 2000 euro.
Bijna lege horecazaak - foto door nathan dumlao, unsplash

Economie komt stilaan weer op gang

Stilaan komt de economie op gang. Bedrijven en winkels zijn opnieuw open, markten zijn gestart en ook kappers en contactberoepen zijn weer aan de slag. Een groot deel van de horeca is sinds deze week weer open. Toch kunnen nog niet alle zaken opengaan en blijft voor veel ondernemingen de omzet beperkt door de maatregelen die men moet naleven.

Ook corona hinderpremie na 12 juni 

De regelgeving voorzag initieel het aflopen van de corona hinderpremie op 12 juni. In maart kon niemand voorspellen dat de beperkende maatregelen zolang zouden duren. Daarom heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits beslist dat er een verlenging komt van de looptijd van de corona hinderpremie voor wie verplicht gesloten moet blijven.

€ 160 per extra sluitingsdag

Dat betekent dat de wellnesscentra en sauna’s, de speelautomatenhallen, de pretparken en binnenspeeltuinen, de bioscopen, discotheken en dancings, zwembaden en foorkramers een beroep kunnen blijven doen op de dagpremie van € 160 per extra sluitingsdag. Ook marktkramers die door de beperking van 50 kramen per markt niet kunnen starten, kunnen een beroep doen op de premie. De premie wordt toegekend tot het moment waarop de fysieke locatie van de onderneming kan heropenen op basis van een beslissing van de Veiligheidsraad.

Nieuwe ondersteuningspremie voor groot omzetverlies

De beperkende maatregelen die opgelegd werden om de verspreiding van het virus tegen te gaan, werken voor veel ondernemingen nog steeds door, waardoor er langdurige impact op de omzet is. Zeker voor de sector van de evenementen is de impact nog steeds heel groot. Ook voor bedrijven en winkels die recent opnieuw heropend zijn, is het effect op de omzet op dit moment niet te onderschatten omdat ze capaciteitsbeperkingen moeten naleven. We voorzien nu aanvullend een corona ondersteuningspremie van € 2000.

De voorwaarden

De extra premie kan gelden voor alle ondernemingen die in aanmerking kwamen voor de eerste compensatiepremie én voor ondernemingen die een beroep konden doen op de hinderpremie en ondertussen opnieuw open zijn. De voorwaarde is een omzetverlies van minstens 60% in een periode van 1 maand vanaf de heropening ten opzichte van een referentieperiode vorig jaar. Voor winkels gaat het om de periode van 11 mei tot 11 juni, voor horeca ondernemingen bijvoorbeeld gaat het om de periode van 8 juni tot 8 juli. Het omzetverlies moet aangetoond kunnen worden aan de hand van dagontvangsten, geleverde prestaties of de tijdsregistratie. Daarnaast moet de onderneming ook effectief openen en de activiteiten heropstarten.

Meer info over alle voorwaarden vind je op deze website.

Wanneer aanvragen?

Deze corona ondersteuningspremie kan je nu nog niet aanvragen, dit zal waarschijnlijk in de 2de helft van juli mogelijk zijn. Wil je van ons een mail ontvangen zodra dit kan? Schrijf je in op onze corona update, dan brengen we je hiervan op de hoogte.

Let op: deze ondersteuningspremie moet je uiterlijk op 31 augustus 2020 online aanvragen. Hou dus onze nieuwsbrief in de gaten of de VLAIO website.

Bronnen

 

Jouw bedrijf tijdens en na de coronacrisis

We willen jou als ondernemer tijdens deze moeilijke periode inspireren en informeren, en de Vlaamse economie ondersteunen bij de heropstart na de coronacrisis. Op www.vlaio.be/heropstart vind je alle belangrijke adviezen en nuttige tips gebundeld. 

Een overzicht van alle steunmaatregelen vind je op www.vlaio.be/corona en in de subsidiedatabank. Blijf op de hoogte van nieuws door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief en door FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.

 

Delen: