Vacature Bedrijfsadviseur Intellectuele Eigendom (IE)

Publicatiedatum
Heb je affiniteit en praktische ervaring met het thema ‘intellectuele eigendom’? Wil je ondernemers graag met raad en daad bijstaan en jouw insteek geven in het beleid? Ben je flexibel en werk je graag samen met personen uit verschillende disciplines? En beschik je over een analytisch denkvermogen en sterke schrijfvaardigheden? Dan is deze vacature misschien wel iets voor jou!

Wat houdt de job in? 

Als bedrijfsadviseur help jij mee aan het uitbouwen van het team intellectuele eigendom. Jouw takenpakket zal bestaan uit twee luiken:

 • het verzamelen van relevante cijfers en andere gegevens rond dit thema om kwalitatieve trends op te volgen, beleidsbeslissingen te onderbouwen, …;
 • het bieden van een globale ondersteuning voor de themagroep intellectuele eigendom, zowel intern als naar externe partijen.

Aangezien het om de versterking van een bestaande werking gaat, krijg je de kans om zelf ideeën rond jouw functie-invulling voor te stellen. Daarnaast is het ook na de huidige maatregelen rond Covid-19, mogelijk om van thuis uit of vanuit een satellietkantoor te werken (met uitzondering van vergaderingen).

Functiecontext

Het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO, www.vlaio.be) is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen.

Wij stimuleren en ondersteunen innovatie en ondernemerschap en dragen bij aan een gunstig ondernemersklimaat met een focus op:

 • het stimuleren van groei en innovatie door ondernemingen financieel te ondersteunen via subsidies om te kunnen groeien, transformeren of innoveren;
 • het bevorderen van ondernemerschap door samen te werken met sterke partners die kmo’s kunnen begeleiden van (pre)start over groei tot overname;
 • het ondersteunen van clusters door het steunen van organisaties die samenwerking en dynamiek op gang brengen binnen een groep van ondernemingen en kennisinstellingen;
 • het bevorderen van omgevingsfactoren door de ontwikkeling van bedrijventerreinen en het voorzien van adequate bedrijfshuisvesting.

Wij, dat zijn 400 enthousiaste VLAIO-collega’s die zich samen met een netwerk van partners uit de overheid en de bedrijfswereld dagelijks inzetten voor alle ondernemers in Vlaanderen.

Als adviseur vorm je mee de kern van het team dat het thema ‘intellectuele eigendom’ (IE) behartigt. Dat team is samengesteld uit een 10-tal collega’s verspreid over verschillende geledingen van het agentschap. De aansturing van dit transversale team gebeurt vanuit de afdeling Relatiebeheer Ondernemingen. 

De huidige werking rond het (transversale) thema ‘intellectuele eigendom’ binnen het agentschap wordt versterkt op twee sporen:

 • Verbeteren van de kennisopbouw over het belang van IE in relatie tot innovatie en economische valorisatie. Dit kan onder meer inhouden: cijfermatig in beeld brengen en analyse van de geregistreerde rechten (octrooien, merken, modellen,….) van Vlaamse bedrijven en de ranking hiervan binnen de EU en daarbuiten; opvolgen van kwalitatieve trends en ondersteuningsmechanismen m.b.t. IE inzet; ondersteuning van de samenwerking met de FOD economie, BOIP en andere (semi)publieke IE-dienstverleners; in kaart brengen van het tweedelijnsaanbod; interne opleiding ten behoeve van collega’s organiseren; maatschappelijke noden m.b.t. IE capteren; … De kennisopbouw is pragmatisch van invalshoek en beleidsgericht. 
 • Actiegedreven ondersteuning van het thema zowel intern als t.a.v. externe VLAIO partners, en bedrijven en kenniscentra als einddoelgroep. Zo onder meer: het periodiek updaten en verder ontwikkelen van bestaande publicaties en tools, het ontwikkelen van nieuwe kennisdragers en promotionele tools, het opzetten van zitdagen en generieke vormingssessies, het meewerken aan Europese IE initiatieven, …

Wie zoeken we?

Je kunt deelnemen aan de selectieprocedure als je op de uiterste inschrijvingsdatum voldoet aan volgende twee voorwaarden:

 •  Je hebt een masterdiploma of een ander diploma of getuigschrift dat toegang geeft tot niveau A binnen de Vlaamse overheid.
 •  Je hebt affiniteit met/ kennis van/ een eerste ervaring in het thema intellectuele eigendom.

Wat bieden we?

 • Je wordt aangeworven in statutair dienstverband in de graad van adjunct van de directeur met bijhorende salarisschaal A111

 • We bieden je, naast een maatschappelijk relevante job en een aantrekkelijk salaris, ook maaltijdcheques. Je woon-werkverkeer met het openbaar vervoer en/of fiets en je hospitalisatieverzekering worden vergoed door je werkgever.

 • Je werkdruk kan hoog zijn, maar er worden ernstige inspanningen geleverd om het werk zo optimaal mogelijk te combineren met je privésituatie. Je krijgt 35 dagen vakantie per jaar en bovendien ben je vrij tussen Kerstdag en Nieuwjaar.

 • Tijdens de schoolvakanties kun je voor kinderen tussen 3 en 14 jaar gebruikmaken van opvang in de hoofdkantoren (Brussel, Antwerpen, Hasselt, Leuven, Gent en Brugge).

Infomoment 15 juni 2021 – van 16u30 tot 17u30

Voor de vacature bedrijfsadviseur IE organiseren we een infomoment waarbij een VLAIO collega je meer vertelt over de jobinhoud van de functie.  

Je kan tijdens deze sessie ook jouw vragen stellen.

Schrijf je nu in!

Wil je graag weten hoe het is om bij VLAIO te werken? 

Delen: