Toekomstbestendige kernen met info en tips uit twee nieuwe kernwijzers

Publicatiedatum

In de kernwijzers ontdek je praktische info, tips en sjablonen voor bedrijvige kernen die je meteen zelf kan toepassen in de praktijk. Na kernwijzers over identiteit en samenwerking, bundelen de Profploeg en VLAIO geleerde lessen en goede praktijken over twee volgende onderwerpen die bijdragen aan een sterkere handelskern: duurzame bereikbaarheid en leegstand.  

Duurzame mobiliteit 

Om de kernen van onze steden en gemeenten toekomstbestendig te maken is het van belang om in te zetten op duurzame mobiliteit. De bezoekers geraken zo gemakkelijker in de kern van je stad of gemeente en je creëert een aangenamere plek om te wonen, te winkelen en te werken. In een kern waar goed is nagedacht over duurzame bereikbaarheid is er ook meer ruimte voor ontspanning, sport, cultuur … De kernwijzer gaat niet uit van een volledig autovrije kern, maar autoluwheid en vertraging zijn wel cruciale elementen voor de beleving van de bezoekers en bewoners. 

Leegstand 

Leegstaande gebouwen hebben een negatieve impact op de omgeving, maar gelukkig scheppen ze ook kansen voor nieuwe ondernemers. Want terwijl gebouwen leegstaan, zijn zij op zoek naar een geschikte plek. Leegstand actief aanpakken leidt tot levendige kernen en daar wint iedereen bij. De eerste stap in het voeren van een leegstandsbeleid is het objectiveren van de uitdaging. Het kennen van de ruimtevraag en de specifieke noden van ruimtezoekers, is de tweede belangrijke stap. Hoe meer kennis je hebt over de lokale vraag en het aanbod, hoe groter de kans dat je een match kan vinden en een meer bedrijvige kern realiseert. 

Gebundeld door de Profploeg 

De Profploeg, een enthousiaste groep experten gesteund door VLAIO, begeleidde de voorbije twee jaar 93 gemeenten in hun beleid rond bedrijvige kernen. De kernwijzers bundelen de kennis en ervaringen die de Profploeg verzamelde tijdens deze trajecten. Duurzame mobiliteit en leegstand zijn de volgende thema’s waarover we een kernwijzer publiceren. De voorbije periode publiceerden we al kernwijzers over identiteit en samenwerking. De komende maanden verschijnen nog kernwijzers over twee andere thema’s: etnisch ondernemerschap en beleving. 

Delen: