Steun voor Vlaamse bedrijven getroffen door Brexit

Publicatiedatum
Grenzend aan Het Kanaal is Vlaanderen één van de zwaarst getroffen regio’s door Brexit. Om de zwaarst getroffen regio’s zoveel mogelijk financieel te steunen, heeft de EU het ‘Brexit Adjustment Reserve (BAR)’ opgericht. België maakt aanspraak op € 353 miljoen uit dit fonds. VLAIO staat in voor het administratieve beheer van deze steun. Aanvragen kunnen via vlaio.be/bar ingediend worden.
Voorstelling van het Brexit Adjustment Reserve (BAR) door Lutgart Spaepen, teamleider van de beheersautoriteit, tijdens de kick-off in Oostende

Vlaanderen één van de sterkst getroffen regio’s 

Sinds de Brexit vormen de EU en het UK twee aparte markten en kwam er een einde aan het vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal in beide richtingen. De Brexit heeft een enorme economische impact op Vlaanderen. Samen met Ierland, Nederland en Frankrijk behoort Vlaanderen tot de meest getroffen gebieden binnen de Europese Unie.  

Europese steun voor Vlaanderen 

Om de negatieve impact van de Brexit binnen Vlaanderen zoveel mogelijk op te vangen, lanceert de Vlaamse Regering in samenwerking met de Europese Unie een oproep tot BAR-financiering voor getroffen ondernemingen, organisaties en overheden. Deze subsidie steunt projecten en maatregelen die de impact van Brexit verzachten.

Voor wie negatieve gevolgen ondervindt 

Om voor de BAR-subsidie in aanmerking te komen, moeten aanvragers aantonen dat zij vóór de Brexit een (handels)relatie met de UK hadden en dat de Brexit een negatieve impact heeft op hun organisatie. In principe komt elk typeen organisaties uit elke sector in aanmerking. Aanvragen kan tot 1 juli 2023 of tot uitputting van de middelen. Positief geëvalueerde projecten kunnen maximaal 80% tot 100% van de aanvaarde Brexit projectbegroting gesubsidieerd krijgen.  

De aanvraag verloopt in drie stappen, met als eerste stap een pre-screening via de VLAIO-website. Na een eerste analyse door de projectadviseur kan de volledige aanvraag ingediend worden via een online platform.  

Alle info vind je via vlaio.be/BAR.  

Kick-off event Brexit Adjustment Reserve  

Het Brexit Adjustment Reserve-team van VLAIO organiseerde op donderdag 5 mei 2022 een lanceringsevenement voor dit nieuwe BAR-financieringsschema. Het event vond plaats in de Wellington Paardenrenbanen in Oostende. Tijdens het event zoomden enkele experten in op de huidige situatie na Brexit. Tijdens het event werd de maatregel grondig toegelicht en konden vragen worden gesteld.  

Gesprek tussen Steven Rombaut en Mark Andries, leidend ambtenaar van VLAIO, tijdens het kick-off event in Oostende
 

De #Brexithelpdesk staat voor je klaar

Ondertussen blijft onze Brexithelpdesk steeds klaarstaan om alle vragen te beantwoorden via Brexit@vlaio.be. Het Brexitteam staat ondernemers bij met advies en kan doorverwijzen naar andere steunmaatregelen, zoals de Brexit veerkrachtsubsidie.