Slimme innovatie in de publieke sector: start 11 nieuwe projecten

Publicatiedatum
Slimme verkeersregeling aan kruispunten? Satellietbeelden voor het beheer van Vlaamse bruggen? Het zijn 2 voorbeelden van 11 projecten die zijn geselecteerd in het kader van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) voor ‘slimme innovatie’ in de Vlaamse publieke sector. De Vlaamse Regering maakt voor deze projecten 5 miljoen euro vrij.
kaart van project 'Slim naar Antwerpen'

Veel nieuwe mobiliteitsprojecten

In het kader van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) werden uit 20 voorstellen 11 projecten geselecteerd. Opvallend is het sterke aandeel aan mobiliteitsprojecten van zowel de Stad Antwerpen als vanuit het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW).

Zo is er het project ‘Fast Forward’ dat prioritaire voertuigen, zoals bijvoorbeeld van de brandweer, vlotter en veiliger door het verkeer wil laten rijden. Of project 'Slim naar Antwerpen', waarmee de stad een digitaal platform wil opzetten dat gegevens verzamelt en het mobiliteitsgedrag van burgers duurzaam wil wijzigen.

PIO uitgeroepen als 'voorbeeld' voor andere overheden

Vlaanderen besteedt jaarlijks 30 tot 40 miljard aan overheidsaankopen. Met het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) willen we de enorme koopkracht van de Vlaamse overheid en de publieke sector meer strategisch inzetten voor innovatie. Europa noemde het PIO-programma eerder al een voorbeeld voor andere regio’s en de federale overheid.

In totaal begeleidt het PIO-team op dit ogenblik meer dan 70 innovatieve overheidsopdrachten die na 5 oproepen aan de publieke sector in Vlaanderen werden geselecteerd. De volledige lijst vind je hier.

Ben je een overheid met een innovatief idee?

Loop je als organisatie van de Vlaamse publieke sector zelf met innovatieve ideeën rond? Dien dan je project in bij PIO. De eerstvolgende deadline is 14 mei. Later dit jaar volgt dan nog een tweede indienmoment. Alle info over de oproep vind je hier.

 

Wil jij als bedrijf de overheid als klant?

Om de publieke sector te innoveren, hebben we de creativiteit van jouw bedrijf nodig! Als grote onderneming, kmo, start-up fo ontwikkelaar kun je dat nu veel makkelijker. Want Vlaanderen zet via het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) nu nog meer in op innovatie. Neem een kijkje op deze website om te kijken welke commerciële kansen een innovatieve overheidsopdracht voor je bedrijf kan bieden en hoe je aan een van de projecten deelneemt. Of lees alvast onze VLAIO-pagina over PIO-projecten.

 

Delen: