Screen Flanders investeert bijna €2 miljoen in 11 audiovisuele producties

Publicatiedatum
Screen Flanders investeert € 1.975.000 in 11 nieuwe audiovisuele producties. Tot de lijst met ondersteunde producties van de eerste oproep van 2022 behoren de prestigieuze films, animatieseries en internationale fictie. Ontdek ze hier!

Hefboom van 8,3 per geïnvesteerde euro

Bij de eerste oproep van 2022 ondersteun Screen Flanders in totaal 11 audiovisuele producties voor een totaalbedrag van € 1.975.000. Deze producties zullen meer dan € 16,4 miljoen aan in aanmerking komende audiovisuele uitgaven genereren in het Vlaamse Gewest, goed voor een economische hefboom van 8,3 per geïnvesteerde euro. De steunbedragen binnen deze oproep variëren tussen € 55.000 en € 325.000 per project.

Benieuwd welke projecten steun kregen? Ontdek ze hier: 

Ondersteunde series eerste oproep 2022

 1. Alter ego
  Alter ego is een ambitieuze high concept near-fy reeks met een Vlaamse topcast, in regie van Mathieu Mortelmans (Grond) en Frederike Migom (Binti). Het scenario werd geschreven door Bart Vaessen en Steve De Wilde. De opnames zullen o.a. doorgaan in Ravels, Antwerpen. Het Vlaamse productiehuis A Team Productions produceert de serie, die te zien zal zijn via Streamz en Play4 in België en Videoland en RTL in Nederland.
   
 2. De shift
  In de dramaserie De shift volgen we bevlogen hoofdverloskundige Ella, haar team en de patiënten van de kraamafdeling van het meest geavanceerde ziekenhuis van het land. De shift is een Vlaams-Nederlandse remake van de gelijknamige Deense serie. Het originele scenario van Lone Sherfig werd geadapteerd door Kim Van Kooten. Hoofdproducent is het Nederlandse Lemming Film, in co-productie met Lemming Film Belgium. Joram Lürsen en Kadir Ferati Balci (Storm Lara) regisseren en de hoofdcast bestaat uit o.a. Kim van Kooten, Benja Bruijning, Gijs Naber en Koen De Bouw. Het volledige, originele Deense decor werd opnieuw opgebouwd in de Lites Studios te Vilvoorde, waar alle opnames plaatsvinden. De serie zal te zien zijn op NPO en Eén.
   
 3. Estonia
  De historische serie Estonia brengt het relaas van de ramp met de cruiseferry MS Estonia in september 1994 en het uitgebreide onderzoek nadien. Het zinken van de MS Estonia is de op één na dodelijkste scheepsramp in vredestijd, na de Titanic. Estonia is een productie van het Finse Fisher King, in coproductie met Anga Productions / Panache Productions. De regie is in handen van Måns Månsson en Juuso Syrjä, het scenario werd geschreven door Miikko Oikkonen (Border Town). De opnames vinden o.a. plaats in de Lites Studios, en op locatie in Antwerpen. Voor dit indrukwekkend project zal Lites Studios een nieuw en uniek kantelend onderwaterplatform ontwikkelen. De serie zal te zien zijn op MTV (Finland) en Cmore (Scandinavië). Beta Film verzorgt de internationale sales.
   
 4. Home Is Where The Heart Is (werktitel)
  Wanneer Gunnar, de patriarch van de familie, plots overlijdt aan een hartaanval en Lóa, de moeder, te horen krijgt dat ze kanker heeft moeten hun middle-aged nazaten de droom van hun ouders verderzetten. Na de IJslandse bankencrisis wordt de toeristische sector gezien als een goudmijn. Het succesvolle whale watching bedrijf van Gunnar en zomerhuis komen onder beslissingsrecht van de kinderen.  De serie is een productie van het IJslandse Polorama, in coproductie met Lunanime, met als regisseur Tinna Hrafnsdòttir en scenaristen Tinna Hrafnsdòttir, Ottó Geir Borg en Tyrfingur Tyrfingsson. De opnames vinden plaats in IJsland, met een Vlaams cameradepartement en camera- en lichtmateriaal. Home Is Where The Heart Is (werktitel) is reeds verkocht aan Síminn, YLE, en Lumière Publishing. Red Arrow is de internationale sales agent.
   
 5. Juliet
  Na de dood van haar vader verlaat rechercheur Juliet Dumon Brussel en keert terug naar De Haan, waar ze tijdelijk aan de slag gaat bij de recherche en intussen op zoek gaat naar een pleeggezin voor haar tienernichtje Chloë. Terwijl ze zich op haar nieuwe baan stort, wordt ze geconfronteerd met onverwerkte schuldgevoelens bij de dood van haar moeder en haar eigen ambigue gevoelens tegenover het moederschap, maar groeit ze steeds dichter naar haar nichtje toe. Charlotte De Bruyne (De Twaalf, Het Smelt) speelt de hoofdrol. Anke Blondé (Red Light) regisseert de serie, en Hilde Vandermeeren, Roel Mondelaers, Rik D'hiet, Wouter Van Haver, Tyche Beyens en Michel Sabbe schreven het scenario. Er werkt heel wat Vlaamse crew mee aan dit project, waaronder director of photography Pieter-Jan Claessens (Hacked, Da Yie). De opnames vinden plaats in West-Vlaanderen: De Haan, Knokke, Nieuwpoort, Zeebrugge, Middelkerke, Oostende, Roeselare, … Juliet is een productie van Eyeworks Film & TV Drama, en zal te zien zijn op VRT, RTL en ZDF. 
   
 6. Untitled Dingie Project (werktitel)
  Deze Vlaamse fictieserie volgt een vriendengroep die hun zomer doorbrengt aan de Belgische kust. Tom Goris (WTFock) is de regisseur, Luk Wyns (Crimi Clowns) en Nele Vandael (Zie mij graag) schreven het scenario. De opnames vinden de opnames plaats in Knokke-Heist. Untitled Dingie Project (werktitel) is een productie van Dingie, en zal te zien zijn op Netflix en VRT. 
   
 7. Northern Lights
  Northern Lights vertelt het verhaal van twee rouwende onbekenden wiens werelden kruisen op een regenachtige avond in Dublin. Even duister als humoristisch en intiem, vertelt deze serie een verhaal over hoe hoop en veerkracht zich verweven met openbaringen, bekentenissen, geheimen en leugens. Hannah Quinn (Vikings: Valhalla) regisseert, Stephen Jones schreef het scenario, en neemt ook de hoofdrol op samen met Orla Brady. Northern Lights is een productie van het Ierse Deadpan Pictures, in coproductie met Potemkino Port. TG4 zal de serie uitzenden.
   
 8. Ridder Muis seizoen 2
  Ridder Muis seizoen 2 is een komische animatieserie voor 4- tot 7-jarigen, over een bijzondere vriendschap tussen twee meisjes: de bazige, betweterige Ridder Muis en de zachtmoedige Draak. Elke aflevering vertelt een verhaal met een feministische twist en een vriendelijke hoek af. Tom van Gestel is regisseur, het scenario is van Marianne Op de Beeck en An De Gruyter. De serie wordt geproduceerd door het Vlaamse productiehuis Fabrique Productions en zal te zien zijn op Ketnet, RTE en ABC Australië.
   
 9. Quentin Blakes mooiste verhalen 
  Quentin Blakes mooiste verhalen is een unieke verzameling van zes geanimeerde verhalen, gebaseerd op de boeken van de wereldberoemde tekenaar en verteller Quentin Blake (ook de vaste illustrator van Roald Dahl). Producent is het Engelse Eagle Eye van Walter Iuzzolino (Walter Presents), in coproductie met Creative Conspiracy (Ninja Express). De hoofd animatiestudio is de Gentse studio Spicy Acorn. De regie is in handen van Gerrit Bekers en Mark Evans schreef het scenario. Aardman (Shaun The Sheep, Wallace and Gromit) zal de serie internationaal verkopen. BBC, VRT en France Télé zullen de serie uitzenden.

Ondersteunde speelfilms eerste oproep 2022

 1. Het geheim van de meesjes 
  Lucie, een pittig meisje van 10 jaar, brengt een paar dagen vakantie door met haar moeder, Caroline. Caroline is archeologe en is samen met haar goedlachse collega Pierrot betrokken bij opgravingen op het platteland. Lucie ontdekt al snel dat haar moeder als kind in de streek heeft gewoond en dat zij een geheim verbergt over haar familiegeschiedenis. Aangemoedigd in haar zoektocht door een koppel meesjes en andere viervoeters, sleurt Lucie Yann, een nieuwe vriend, mee in haar avonturen. De twee zullen van ongewone verrassingen naar fantastische ontdekkingen gaan. Het geheim van de meesjes is een lange animatiefilm, geschreven door Antoine Lanciaux en Pierre-Luc Granjon, geregisseerd door Antoine Lanciaux. Een deel van de opnames, in cut-out stop-motion, vinden plaats in de Mechelse Beast Animation Studio. De film is een productie van Folimage (Van de kat geen kwaad, Phantom Boy), in coproductie met Beast Animation, en zal worden verdeeld door Lumière Publishing, Gebeka, France Télé Distribution, Folimage en RTS.
   
 2. Net als in de film 
  Als Disco-meisje Annabel en New Waver Sander elkaars talent en dromen ontdekken tijdens de schoolmusical in de jaren 80, is de basis voor een muzikale samenwerking gelegd. Maar hun ambities en gevoelens lopen niet altijd gelijk op. Hoe groter het succes, hoe moeilijker het is trouw te blijven aan jezelf en aan elkaar. Albert Jan van Rees (De regels van Floor) regisseert deze musicalfilm, Dorien Goertzen (Swanenburg) schreef het scenario. De Vlaamse opnames vinden plaats in een school in Deurne. Net als in de film is een productie van het Nederlandse Key Film in coproductie met Prime Time. Independent Films zal de film uitbrengen. 
 

Wat is Screen Flanders?

Screen Flanders vult sinds 2012 de culturele steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) aan met financiële ondersteuning, die via VLAIO ter beschikking wordt gesteld. Belgische én buitenlandse producties kunnen via een Belgische (co)producent tot 400.000 euro terugbetaalbare steun krijgen. In ruil hiervoor dient men een veelvoud (de ‘hefboom’) aan structurerende uitgaven te doen in het Vlaamse Gewest. Hierdoor kan in Vlaanderen aan kennisopbouw gedaan worden en de sector groeien.

Neem hier een kijkje op de Screen Flanders-website en bezoek hier de VLAIO-pagina rond deze steun.

 

Delen: