Screen Flanders investeert 2,46 miljoen in 15 Vlaamse producties

Publicatiedatum
Screen Flanders investeert 2,46 miljoen in 15 nieuwe audiovisuele producties. Tot de lijst van producties behoren onder meer de internationale serie The Swarm, het tweede seizoen van De Smurfen en de documentaireserie Mobutu.

Extra boost voor audiovisuele producties

Via jaarlijkse oproepen van Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaams Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. Belgische (co)producenten kunnen via de oproep tot 400.000 euro terugbetaalbare voorschotten aanvragen voor hun audiovisuele uitgaven.

Voor de tweede oproep van 2021 worden in totaal 15 audiovisuele producties voor een totaalbedrag van 2,46 miljoen euro ondersteund. Dat maakt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits bekend. Voor deze oproep maakte de minister uitzonderlijk een extra budget vrij omwille van de woelige tijden in de sector door het coronavirus. 

"Met deze steunmaatregel willen we Vlaanderen blijvend op de kaart zetten als creatieve en kwaliteitsvolle audiovisuele regio. Vandaag deelt de cultuursector in de klappen tijdens de coronacrisis. Daarom maak ik bij deze tweede oproep van 2021 uitzonderlijk een extra budget van bijna 1 miljoen vrij."

Hilde Crevits
Minister van Economie

Bedragen tussen 40.000 en 350.000 euro

De 15 producties zullen meer dan 20,6 miljoen euro aan in aanmerking komende audiovisuele uitgaven genereren in het Vlaamse Gewest, goed voor een economische hefboom van 8,4 per geïnvesteerde euro. De steunbedragen variëren per project tussen 40.000 euro en 350.000 euro. Ook dit keer is het aanbod gevarieerd, met zowel fictie-, documentaire- als animatieproducties.

Benieuwd? 

In totaal ontvangen 5 fictieseries steun via Screen Flanders. Het gaat om het tweede seizoen van De Twaalf, de serie Exen, Fair Trade 2 – De weg terug en de humoristische serie Zonder afspraak. Ook de internationale coproductie The Swarm krijgt steun binnen de oproep. Daarnaast kan ook het geliefde blauwe volkje van de hand van Peyo rekenen op het fonds. Het tweede seizoen van De Smurfen krijgt steun en wordt gecoproduceerd door VRT/Ketnet. Op Canvas gaat het over de gesteunde documentaireseries  Draw for Change! en Mobutu.

Naast acht series staan ook zeven speelfilms op de lijst met ondersteunde producties. Onder hen de Vlaamse speelfilms Holy Rosita, Noise, Skunk en Wil. De overige zijn de animatiespeelfilms Allah n’est pas obligé, Le parfum d’Irak en Vos en Haas redden het bos.

 

Wat is Screen Flanders?

Screen Flanders is een initiatief van VLAIO in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Het vult sinds 2012 de culturele steun van het VAF aan met broodnodige economische ondersteuning die via VLAIO ter beschikking wordt gesteld. Belgische én buitenlandse producties kunnen via een Belgische (co)producent tot 400.000 euro terugbetaalbare steun krijgen. In ruil hiervoor dient men een veelvoud (de ‘hefboom’) aan structurerende uitgaven te doen in het Vlaamse Gewest. Hierdoor kan in Vlaanderen aan kennisopbouw gedaan worden en kan de sector groeien.

 

Delen: