Screen Flanders investeert in 200ste productie

Publicatiedatum
Screen Flanders investeert 2.025.000 euro in negen nieuwe audiovisuele producties en bereikt daarmee de kaap van 200 ondersteunde titels sinds de lancering in 2012. Dat maakte Vlaams minister van Economie Hilde Crevits bekend. Bij de ondersteunde producties van deze tweede oproep van 2020 zijn onder meer de fictiereeks "Grond" van Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans en de fictiereeks "Diamonds" van de Israelische regisseur Rotem Shamir. Ook "Het smelt" van Veerle Baetens en de internationale crossoverfilm "Inside" kunnen op steun rekenen.
Beeld voor de reeks Fils de
Beeld voor de reeks "Fils de"
 

Wat is Screen Flanders?

Screen Flanders is een initiatief van VLAIO in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Het vult sinds 2012 de culturele steun van het VAF aan met broodnodige economische ondersteuning die via VLAIO ter beschikking wordt gesteld. Belgische én buitenlandse producties kunnen via een Belgische (co)producent tot 400.000 euro terugbetaalbare steun krijgen. In ruil hiervoor dient men een veelvoud (de ‘hefboom’) aan structurerende uitgaven te doen in het Vlaamse Gewest. Hierdoor kan in Vlaanderen aan kennisopbouw gedaan worden en kan de sector groeien.

 

Hefboom van meer dan acht

De investering van 2.025.000 euro van deze tweede oproep van 2020 zal in totaal meer dan 16,2 miljoen euro aan in aanmerking komende audiovisuele uitgaven genereren in het Vlaamse Gewest. Dat is goed voor een economische hefboom van 8,03 per geïnvesteerde euro. Dat betekent dat voor elke € 1 investering door Screen Flanders meer dan € 8 euro audiovisuele uitgaven in het Vlaams Gewest worden gegenereerd. De steunbedragen van de tweede oproep van 2020 variëren tussen 130.000 euro en 400.000 euro per project.

Overzicht gesteunde projecten

Vijf fictiereeksen krijgen binnen deze oproep steun van Screen Flanders:  

  • In 1985 stappen een jonge vrouw, haar broer en zijn beste vriend in het avontuur van het volwassen leven. Vol goede intenties beginnen ze aan een beloftevolle toekomst, Inge als rechtenstudente aan de VUB, Marc en Franky als rekruten bij de Rijkswacht. In de jaren daarop verliest elk van hen zijn of haar onschuld en zinken ze met het hele land steeds dieper weg in het moeras van gebeurtenissen die later worden toegeschreven aan de Bende van Nijvel. De reeks wordt geschreven door Willem Wallyn (All of Us, Albatros) en zal worden geregisseerd door Wouter Bouvijn (De Twaalf, Red Light). 
     
  • Diamonds is een misdaadthrillerreeks die zich afspeelt in de Antwerpse diamantindustrie. We volgen één van de grootste orthodox-Joodse families uit de industrie, de Wagners.  Wanneer de jongste zoon van de familie zelfmoord pleegt, keert zijn broer Noah, die de orthodoxe manier van leven lang geleden de rug heeft toegekeerd, terug uit Londen met mysterieuze bedoelingen. De reeks zal geregisseerd worden door de Israelische regisseur Rotem Shamir (Fauda) en op locatie in Antwerpen worden gedraaid met een grotendeels Vlaamse crew. 
     
  • In de Belgische serie Fils de volgen we de criminele vader Franck Pistone, die na een overval 17 jaar ondergedoken leefde. Nu hij zijn einde voelt naderen, duikt hij terug op in Brussel om zich met zijn kinderen (en hun moeders) te verzoenen en hen zijn diamanten na te laten. De reeks zal geregisseerd worden door Frank Devos (Undercover S1, Chaussée d’Amour). 
     
  • In de Vlaamse reeks Geldwolven maken we kennis met de timide en immer correcte fraude-expert Frank Van Dam. Wanneer hij wordt verlaten door zijn vrouw, merkt hij dat de wereld rondom hem niet zo eerlijk is als hij dacht. Hij beslist zijn leven drastisch om te gooien en gaat samenwerken met zijn absolute tegenpool Chris De Wolf. Gijs Polspoel (Spitsbroers, Professor T.) zal de regie van de reeks voor zijn rekening nemen. 
     
  • In Grond denkt Ishmael – “Smile” voor de vrienden – de oplossing van de eeuw te hebben bedacht voor een aloud probleem, wanneer hij het repatriëringsbedrijf van zijn vader overneemt. “Als je moslims niet kunt begraven in de heilige grond in Marokko, dan halen we die grond toch gewoon naar hier…”. Een even eenvoudig als geniaal idee, maar zonder het te beseffen opent Smile hiermee de doos van Pandora. De reeks geschreven door Zouzou Ben Chikha, Wannes Cappelle en Dries Heyneman en wordt geregisseerd door Adil El Arbi & Bilall Fallah (Patser, Bad Boys For Life) en Mathieu Mortelmans (Bastaard, Unité 42).
Promovisual voor Kanun
Promovisual voor "Kanun" © Grimm Vandekerckhove

Daarnaast kunnen ook vier fictiespeelfilms rekenen op de steun van het fonds:

  • In de internationale crossoverfilm Inside staat kunstdief Nemo centraal. Wanneer hij inbreekt in het penthouse van een verzamelaar op zoek naar waardevolle kunstwerken, blokkeert het veiligheidssysteem en komt hij vast te zitten. De Griekse regisseur Vasilis Katsoupis (My Friend Larry Gus) zal de regie van deze bijzondere speelfilm voor zijn rekening nemen.
     
  • Kanun wordt de derde speelfilm van de Franse auteur/regisseur Jérémie Guez (The Sound of Philadelphia, A Bluebird in My Heart). Lorik, begin dertig, werkt in Brussel als handlanger van de Albanese maffia samen met zijn mentor Aleks. Hij wordt verliefd op Sema, een in Turkije geboren kunststudente. Maar het verleden laat Lorik niet los.
     
  • In Sinterklaas en Koning Kabberdas maken we kennis met Riko Rotkuif. Riko werd vroeger gepest en wil nu alle kinderen terug pesten door het boek van Sinterklaas te vervalsen. Vermomd als Koning Kabberdas infiltreert hij in het kasteel van Sinterklaas. De Sint, Piet en hun vrienden kunnen net op tijd zijn snode plan verijdelen. Scenarist Hugo Matthysen (Het peulengaleis, Dag Sinterklaas) en regisseur Stijn Coninx (Niet Schieten, Dag Sinterklaas) zijn weer van de partij voor dit grote Sintavontuur.
     
  • De speelfilm Het smelt, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Lize Spit, vertelt het verhaal van Eva De Wulf, die opgroeit in het Vlaamse dorpje Bovenmeer als oudste kind van een ontwricht gezin. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand liep, keert de 26-jarige Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak om af te rekenen met haar verleden en een beklijvende boodschap achter te laten. Het smelt wordt het regiedebuut van actrice Veerle Baetens (Tabula Rasa, Cheyenne & Lola).
Afbeelding Sinterklaas en Koning Kabberdas
Sinterklaas en Koning Kabberdas

Delen: