Screen Flanders investeert ruim 2 miljoen euro in 13 producties

Publicatiedatum
Screen Flanders investeert € 2,03 miljoen in 13 nieuwe audiovisuele producties. De lijst met ondersteunde producties van de derde oproep van 2019 omvat onder andere de Franse dramareeks L’Opéra, het tweede seizoen van de Noorse fictiereeks State of Happiness en de animatiereeks De Smurfen. Daarnaast kunnen ook Zillion, de nieuwe speelfilm van Robin Pront, de familiefilm Familie Claus en de speelfilm 8eraf! op de steun van het fonds rekenen. De investering van € 2.030.000 genereert € 15.990.298 aan in aanmerking komende uitgaven in het Vlaamse Gewest, goed voor een economische hefboom van 7,87 per geïnvesteerde euro.
Screenshot uit film Zillion
Screenshot uit Zillion

De steunbedragen van de derde oproep van 2019 schommelen tussen € 45.000 en  340.000 per project. Ook dit keer is het aanbod gevarieerd, met zowel fictie-, documentaire- als animatieproducties.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: “Elke euro subsidie brengt 8 euro investering in de audiovisuele sector in Vlaanderen op. Het is dan ook belangrijk dat we met deze steunmaatregel Vlaanderen blijvend op de kaart zetten als creatieve en kwaliteitsvolle audiovisuele regio. Door deze steun komt er extra werkgelegenheid en verdere professionalisering.” 

7 speelfilms

Zeven speelfilms krijgen steun van Screen Flanders: 8eraf!, Familie Claus, Iraq’s Invisible Beauty, Het Mercatorspoor, Mr. K, Rikkie de ooievaar en het mysterie van het grote juweel en Zillion.
 
In 8eraf! ontmoeten de kotgenoten uit de populaire televisiereeks W817 elkaar na 17 jaar terug op een huwelijksfeest. Ze ontdekken dat ze hun dromen en idealen van toen hebben opgegeven. Wanneer het feest een onverwachte, levensbedreigende wending neemt, herontdekt het zevental de kracht van hun oude vriendschap. De regie van deze coming-of-age-komedie is in handen van Pietje Horsten, Eyeworks Film & TV Drama produceert.
 
Familie Claus wordt een echte Vlaamse kerstfilm, in regie van Matthias Temmermans. Jules Claus houdt helemaal niet van Kerstmis. Terwijl zijn mama moet werken, brengt Jules tijdens de kerstvakantie veel tijd door in het speelgoedwinkeltje van zijn opa. Daar ontdekt hij een magische sneeuwbol, die zijn wereld voorgoed door elkaar zal schudden. Voor deze familiefilm wordt beroep gedaan op een Vlaamse sterrencast met o.a. Jan Decleir (Niet Schieten), Mo Bakker (Niet Schieten, Binti), Stefaan Degand (Eigen Kweek), Janne Desmet (Studio Tarara) en Eva Van der Gucht (Connie & Clyde). Het jonge productiehuis Dingie produceert de film. De opnames van de film zullen deels plaatsvinden in Brugge.

Iraq’s Invisible Beauty is een nieuw documentaireproject van regisseur Sahim Omar Kalifa (Baghdad Messi, Zagros). In de film volgt hij de 88-jarige Irakese fotograaf Latif Al Ani, die zijn land 30 jaar lang in beeld bracht voor de oorlogen begonnen. Vandaag keert hij terug, in de hoop er opnieuw schoonheid te ontdekken. Jurgen Buedts van het Vlaamse productiehuis Las Belgas is hoofdproducent van het project.

Het Mercatorspoor wordt de tweede speelfilm van de Vlaamse regisseur Douglas Boswell (Labyrinthus). In de film bundelen de jonge Benjamin en Slien de krachten met de oude mysterieuze Zeppos in hun strijd tegen een aloude organisatie die uit is op hun antieke boek. De opnames van de avonturenfilm zullen plaatsvinden in onder meer Gent, Rupelmonde en Vlassenbroek. Carry Goossens zal de rol van Zeppos vertolken, Eyeworks Film & TV Drama is hoofdproducent.
 
Mr. K is de nieuwe speelfilm van de Nederlandse filmmaakster Tallulah H. Schwab (Dorsvloer vol confetti). Mr. K bevindt zich in een nachtmerrie wanneer hij in een afgelegen hotel de uitgang niet kan vinden en bovendien merkt dat het hotel aan het krimpen is. In een voortdurende strijd met de excentrieke bewoners van het hotel zoekt Mr. K naar zijn einddoel. Hij moet het geheim van het hotel ontdekken voordat het volledig instort. De opnames van de film zullen plaatsvinden in de LITES-studios in Vilvoorde met een deels Vlaamse crew. Het Gentse productiehuis A Private View coproduceert de film voor Vlaanderen.
 
In Rikkie de Ooievaar en het mysterie van het grote juweel volgen we opnieuw de avonturen van Rikkie de mus. Wanneer hij verneemt een last te zijn voor zijn ooievaarsfamilie, vliegt hij weg en sluit zich aan bij een bende stelende mussen in Ghardaia, een stad geregeerd door een hebzuchtige pauw. Alleen door zijn eigenschappen van ooievaar en mus te combineren, zal hij erin slagen het mysterie van het legendarische grote juweel op te lossen en zijn plaats in de wereld te vinden. Tobias Schwarz (Coconut the Little Dragon) zal de animatiefilm regisseren. Net als bij de eerste Rikkie de ooievaar is Walking The Dog aan boord als Vlaamse coproducent en animatiestudio.
 
Tot slot investeert Screen Flanders ook in Zillion, de nieuwe speelfilm van Robin Pront (D’Ardennen). Zillion brengt het relaas van computergenie Frank Verstraeten en zijn futuristische megadiscotheek. Op korte tijd ontpopt Frank zich van een computerverkoper uit Meise tot de spilfiguur van het Antwerpse nachtleven. Helaas duren ook hier mooie liedjes niet lang. In de hoofdrollen zijn o.a. Jonas Vermeulen (In Vlaamse Velden), Matteo Simoni (Callboys), Charlotte Timmers (Undercover) en Barbara Sarafian (All of Us) te zien. Achter de camera vinden we o.a. DoP Robrecht Heyvaert (Bad Boys for Life), production designer Geert Paredis (Le Fidèle, Engel) en hoofd kostuums Catherine Van Bree (Girl, The Team S2). Het Vlaamse FBO is hoofdproducent.

Screenshot uit film Rikki de ooievaar
Screenshot uit Rikki de ooievaar

Zes televisieproducties

Naast zeven speelfilms kunnen ook zes televisieproducties op de steun van het fonds rekenen, waaronder drie fictiereeksen, twee animatiereeksen en een documentairereeks.
 
In de spannende fictiereeks Outside and Undercover volgen we een in verval geraakte agente binnen het team georganiseerde misdaad van de politie in Leeds. Om een gewelddadige overname in de criminele onderwereld te voorkomen, zal zij een familie moeten breken om haar eigen familie te redden. Jan Matthys (Baptiste, GR5) regisseert de reeks, die deels in Antwerpen zal worden gedraaid. Caviar Antwerp coproduceert de reeks voor Vlaanderen.
 
De Franse fictiereeks L’Opéra neemt ons mee achter de schermen van het wereldbefaamde Palais Garnier, de tempel van de Franse dans. De reeks dompelt ons onder in een fascinerende en mysterieuze wereld, een fabriek van dromen en lijden, die echoot in talloze drama's en intriges. Het Vlaamse regisseursduo Inti Calfat en Dirk Verheye (Over Water, Into the Night) zal de regie van de eerste vier afleveringen op zich nemen. Een deel van de opnames zal plaatsvinden in de Antwerpse Bourlaschouwburg, de Gentse Opera en het Atelier du Théâtre National in Sint-Pieters-Leeuw. De Belgische coproducent is Belga Productions.
 
De Noorse dramareeks State of Happiness vertelt het verhaal van de Westerse welvaart, een natie in verandering, een pioniersstad en bovenal van vier jonge mensen die in een wervelwind aan mogelijkheden terechtkomen tijdens de ‘boom’ van de Noorse olie-industrie. Het tweede seizoen speelt zich af tussen 1977 en 1980 – het tijdperk van de grote rampen dat thema’s als milieu en veiligheid voor het eerst op de politieke agenda zette. Petter Næss (State of Happiness S01) en Ask Hasselbalch (Antboy S03) staan in voor de regie van het tweede seizoen; dat deels zal worden opgenomen in de waterstudio van LITES onder leiding van onderwatercameraman Wim Michiels. De Vlaamse coproducent is Lunanime.
 
Rintje 2 is het tweede seizoen van de gelijknamige stop-motion animatiereeks gebaseerd op het universum van de Nederlandse auteur Sieb Posthuma. In het vervolgseizoen gaat het eigenwijze hondje Rintje kamperen, krijgt hij een valentijnskaart, wil hij verhuizen en eigenlijk alleen maar worstjes eten. Het Vlaamse regisseursduo Steven De Beul & Ben Tesseur (Meneer Papier, Coppelia) zal opnieuw de regie van de reeks voor hun rekening nemen en de animatiestudio Beast Animation zal instaan voor de stop-motion-animatie van de figuren. Mockingbird Productions coproduceert de reeks voor Vlaanderen.

In de animatiereeks De Smurfen keren de tijdloze blauwe figuurtjes van Peyo terug naar het scherm in een nieuwe 3D-versie. William Renaud (Calimero, Casper's Scare School) zal de reeks regisseren. De Belgische hoofdproducent is Peyo Productions.

Ten slotte investeert Screen Flanders ook in een documentairereeks: Liberation Route. Deze twaalfdelige reeks volgt de internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de bevrijding van west naar oost bij de Tweede Wereldoorlog met elkaar verbindt. De Vlaamse regisseur Koen Mortier (Engel, 22 Mei) zal de reeks regisseren, Czar Film & TV produceert. Liberation Route is de eerste productie waarin Netflix investeert binnen het kader van zijn Vlaamse bestedingsverplichting.
 
Meer informatie over de ondersteunde producties is te vinden op de Screen Flanders-website.

Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. De Belgische (co-)producenten kunnen via Screen Flanders tot 400.000 euro terugbetaalbare voorschotten aanvragen als economische ondersteuning voor hun audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest.
 
Screen Flanders is een initiatief van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Contact

Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)
Jan Roekens  
Hoofd productie Screen Flanders
02 226 06 30
screenflanders@vaf.be
www.screenflanders.be

Delen: