Resultaten 1e thematische oproep kmo-groeisubsidie

Publicatiedatum
In 2021 werd de kmo-groeisubsidie grondig hervormd. Het systeem waarbij ondernemingen het hele jaar door een aanvraag konden indienen, werd vervangen door een systeem met thematische oproepen. De eerste oproep werd opengesteld van 15 maart tot en met 30 april voor de thema’s digitale transformatie en internationalisering. Per thema was een budget van 2,5 miljoen euro voorzien. We delen graag de resultaten van deze oproep.

187 ingediende aanvragen

Tijdens de indienperiode werden in totaal 187 aanvragen ingediend, waarvan 106 binnen het thema digitalisering en 81 binnen het thema internationalisering. Goed voor in totaal meer dan 6 miljoen euro aangevraagde steun.

89 goedgekeurde aanvragen

Na evaluatie werden 89 aanvragen positief gerangschikt. Voor het thema digitale transformatie waren dat er 40, voor internationalisering 49. Via de eerste oproep van de vernieuwde kmo-groeisubsidie werd zo ruim 1,3 miljoen euro toegekend aan Vlaamse ondernemingen voor het realiseren van een digitale transformatie en ruim 1,6 miljoen euro voor de internationalisering van hun activiteiten.

Resultaten: overzicht

Evaluatie

Oproep 1 - digitale transformatie

Oproep 1 - internationalisering

Totaal

Positief

40 49 89

Teruggetrokken    

4 2 6

Onontvankelijk

9 5 14

Negatief

53 25 78

Totaal

106 81 187

Inspirerende ondernemersverhalen 

Bij de ondernemersverhalen op deze website vind je al enkele verhalen van ondernemers die in 2021 een kmo-groeisubsidie kregen voor een digitale transformatie (Brewery of Ideas, Glas Vandoren, De Ceuster). Spoedig verschijnen er nog meer verhalen van bedrijven die inzetten op digitale transformatie of internationalisering en hiervoor steun hebben ontvangen via de eerste thematische oproep. Deze cases illustreren hoe beide thema’s invulling kunnen krijgen en kunnen inspirerend werken voor andere bedrijven die hieromtrent nieuwe trajecten willen opstarten.

Volgende oproepen

Intussen liep in juli en augustus een tweede oproep voor deze thema’s met ‘duurzaamheid en circulair ondernemen’ als derde thema. Eind dit jaar volgt nog een derde oproep waarbij vier thema’s worden opengesteld: innovatie, circulair ondernemen, internationaliseren en digitale transformatie.

 

De kmo-groeisubsidie, iets voor jouw bedrijf? 

De kmo-groeisubsidie is een subsidie-instrument waarmee ondernemingen advies kunnen inkopen of extra personeel kunnen aanwerven voor een ambitieus groeitraject. Denk aan de uitrol van een nieuwe strategie, nieuwe markten verkennen of nieuwe producten lanceren. Het maximum bedrag van de subsidie is € 50.000 per jaar per groeitraject.

De kmo-groeisubsidie wordt toegekend via competitieve oproepen per thema. De laatste oproep van 2021 wordt opengesteld op 01/11 en focust op 4 thema's: internationalisering, digitalisering, duurzaam en circulair ondernemen, en innovatie.

Heeft jouw onderneming een groeisprong voor ogen die aansluit bij een van deze thema's? Neem dan zeker een kijkje op de pagina's over de kmo-groeisubsidie.