REPowerEU-Solar: krijg steun voor O&O projecten rond zonne-energie 

Publicatiedatum

Binnen REPowerEU-Solar kunnen projecten rond de ontwikkeling van PV-cellen, zonne-energiesystemen, halffabricaten, energieopslag en de energienetten deze steun krijgen.

Je kan REPowerEU-Solar aanvragen tot uiterlijk 31 januari 2024, 12.00 uur ’s middags. Graag even sparren over je project met een VLAIO projectadviseur? Dat kan! Vraag een digitale voorbespreking aan.

Bron: Europese Commissie

Context REPowerEU

Als reactie op de verstoring van de wereldwijde energiemarkt door de inval van Rusland in Oekraïne lanceerde de Europese Commissie in het voorjaar van 2022 REPowerEU. De doelstellingen van REPowerEU zijn: energie besparen, duurzame energie produceren en onze energiebronnen diversifiëren. In dit kader heeft VLAIO twee oproepen gelanceerd:

Lees meer op de Europese REPowerEU-website.

Voor wat?

VLAIO lanceert een oproep voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten met activiteiten die zich kunnen situeren tussen TRL-3 en TRL-8 (TRL-8 activiteiten zelf kunnen niet gesteund worden), gericht op de productie van

  • innovatieve PV-cellen
  • thermische zonne-energiesystemen
  • halffabricaten
  • energieopslag
  • inpassingen in de energienetten (elektrisch of thermisch).  

Deze oproep richt zich tot projecten die evolueren richting TRL-niveau 8 en waarin beschreven wordt wat er nog dient te gebeuren alvorens de markt effectief te betreden. Ook O&O-activiteiten op een lager TRL-niveau kunnen in hetzelfde project gesteund worden. 

Wat zijn de voorwaarden?

In hoofdlijnen zijn er twee vereisten wat betreft de steunbare activiteiten richting TRL-niveau 8:   

  1. Het project moet nog voldoende uitdagingen en risico’s bevatten alsook inzichten genereren.
  2. Er moet nog sprake zijn van een natraject (vóór vermarkting) waarin een iteratie- of feedbacklus vervat zit. Dit betekent dat na afronding van het project nog acties nodig zijn om de ontwikkeling te commercialiseren op basis van inzichten verworven in het gesteunde project.  

Vraag een voorbespreking 

Je kan een digitale voorbespreking aanvragen door een mail te sturen met als titel “Voorbespreking REPowerEU-Solar” naar bedrijfsinnovatiesteun@vlaio.be. Vermeld in je mail wie aanwezig zal zijn, tevens in cc en een one-pager als verplichte bijlage met een korte samenvatting van het onderwerp van je project. Een projectadviseur van VLAIO zal vervolgens contact opnemen om een voorbespreking in te plannen.  

Wanneer aanvragen?

De oproep REPowerEU-Solar staat open vanaf  8 oktober 2023. De vroegste startdatum voor projecten valt op 1 november 2023. Je kan deze steun aanvragen tot uiterlijk 31 januari 2024, 12.00 uur ’s middags.

Deze oproep wordt gelanceerd onder voorbehoud van de finale goedkeuring van het Belgische REPowerEU-voorstel door de Europese Commissie. 

Alle info over de oproep REPowerEU-Solar vind je hier.

Delen: