REPowerEU: krijg steun voor duurzame investeringen in walstroom

Publicatiedatum

Deze oproep walstroom lanceert VLAIO in het kader van het Europese REPowerEU-initiatief en steunt investeringen in infrastructuur waarbij een schip gebruik maakt van een aansluiting op het elektriciteitsnet van de wal. 

Je kan de walstroom subsidie aanvragen tot uiterlijk 22 december 2023, 12.00 uur ’s middags. 

Bron: Europese Commissie

Context REPowerEU

Als reactie op de verstoring van de wereldwijde energiemarkt door de inval van Rusland in Oekraïne lanceerde de Europese Commissie in het voorjaar van 2022 REPowerEU. De doelstellingen van REPowerEU zijn: energie besparen, duurzame energie produceren en onze energiebronnen diversifiëren. In dit kader heeft VLAIO twee oproepen gelanceerd:

Lees meer op de Europese REPowerEU-website.

Voor wat?

Deze oproep is gericht op investeringen in walstroom, d.w.z. infrastructuur waarbij een schip gebruik maakt van een aansluiting op het elektriciteitsnet van de wal. Door walstroom te gebruiken hoeven aangemeerde schepen hun motoren niet meer te gebruiken, waardoor gebruik van fossiele brandstoffen evenals lokale lucht- en watervervuiling daalt. 

Hoeveel steun?

De subsidie bedraagt 50% van de in aanmerking komende kosten, het maximaal steunbedrag per project bedraagt € 4.000.000. De in aanmerking komende kosten bedragen minimaal € 1.000.000.

Wanneer aanvragen?

De oproep walstroom staat open vanaf  8 oktober 2023. De vroegste startdatum voor projecten valt op 1 november 2023. Je kan deze steun aanvragen tot uiterlijk 22 december 2023, 12.00 uur ’s middags.

Alle info over de oproep walstroom vind je hier.

Delen: