Registreer je merk in de volledige Benelux vanaf slechts € 61

Publicatiedatum

Heb jij, als ondernemer, een originele naam of logo voor je product of dienst bedacht? En wil je dit graag registreren zodat niemand anders hiermee aan de slag kan? Goed nieuws! Zolang het budget strekt en uiterlijk tot 8 december 2023, kan je je merk aan een voordelig tarief registeren met de IE-voucher van het SME-fund.

Waarom je merk registeren?

De registratie van je merk draagt bij aan de groei van je onderneming en het versterken van je concurrentiepositie. Het zorgt er namelijk voor dat jij een tijdelijk monopolie of alleenrecht krijgt op jouw merk binnen een bepaald grondgebied. Dat wil zeggen dat alleen jij het merk officieel mag gebruiken en actie kan ondernemen wanneer anderen dit zonder jouw goedkeuring zouden gebruiken. De registratie van je merk kan dus een goede investering zijn die je nu dankzij de IE-voucher tegen een voordelige prijs kan aangaan. 

Tijdelijk voordeel

Het SME-fund (IE-voucher) is een initiatief van de Europese Commissie. Hiermee kunnen zowel zelfstandigen, kmo’s (volgens de Europese definitie) en vzw’s (met een economische activiteit) tot 75% van de aanvraagkosten van hun merk terugvorderen. Dit steeds tot een maximum van € 1.000 en zolang het budget strekt, uiterlijk tot 8 december 2023.
Het precieze percentage dat je kan terugkrijgen, is afhankelijk van het grondgebied waarin je je merk wil registeren:

  • 75% voor een nationaal, Benelux- en/of Uniemerk
    Wil je je merk registreren in een specifiek land binnen de EU, in de Benelux en/of in de volledige EU? Dan kan je tot 75% van de aanvraagkosten van het betreffende nationale bureau voor intellectuele eigendom, het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) en/of het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) terugvorderen. Voor een Beneluxmerk wil dit zeggen dat je € 183 korting krijgt op de basisprijs en vanaf slechts €  61 een monopolie kan verkrijgen voor jouw merk. Deze registratie is gedurende 10 jaar geldig in de volledige Benelux en is, mits betaling, onbeperkt verlengbaar. (Belangrijk is dat je het merk binnen de 5 jaar na registratie ook effectief in gebruik moet nemen, om het risico op vervallenverklaring te vermijden).
     
  • 50% voor een internationaal merk 
    Wil je je merk buiten EU, bv. in China, India en de Verenigde Staten vastleggen? Dan kan je de IE-voucher gebruiken om tot 50% van de aanvraagkosten bij de Wereldorganisatie voor intellectuele eigendom (WIPO) terug te krijgen.

Hoe aanvragen?

Je kan tot zolang het budget strekt en uiterlijk tot 8 december 2023 een account aanmaken bij het EUIPO en je aanvraag online indienen. Wil je zeker zijn van je korting? Wacht niet langer en vraag deze zo snel mogelijk aan! De IE-voucher is na toekenning twee maanden geldig en kan onder specifieke voorwaarden met twee maanden worden verlengd. Opgelet, vraag eerst je voucher aan vooraleer je overgaat tot de registratie van je merk.

 

Wist je dit?

Naast je merk kan je een IE-voucher ook gebruiken voor korting op je aanvraag van modellen, octrooien en bescherming van plantenrassen. Selecteer “België” op de website van het EUIPO en krijg een overzicht te zien van alle IE-vouchers. Daarnaast zijn er nog andere steunmaatregels die je kan inzetten bij het beschermen van je intellectuele eigendom. Een handig overzicht vind je op onze webpagina ‘Intellectuele eigendom steunmogelijkheden’.

 

Delen: