Project Gateway²Britain zorgt voor efficiënte handel met de UK

Publicatiedatum

Sinds de Brexit is het logistieke proces om handel te drijven met de UK complexer geworden. Voor de grenscontroles zijn allerlei documenten, gegevens en certificaten vereist. Het project Gateway2Britain.be zorgt voor efficiëntie door digitalisering via een datadeelplatform waarin alle data en handelsdocumenten beschikbaar zijn voor stakeholders. Daarnaast zorgt het project ook voor fysieke servicepunten die kmo’s administratief ontzorgen. VLAIO financiert het project met middelen van de Brexit Adjustment Reserve (BAR). 

Start met studie

Gateway²Britain begon met een grote studie in opdracht van VLAIO die uitgevoerd werd door Deloitte en VIL, de cluster voor logistiek. Uit die studie bleek dat een datadeelplatform nodig was waar alle data en handelsdocumenten samen komen. Dit dataplatform is bedoeld voor elke betrokken partij: exporteurs, forwarders, transporteurs, douanedeclaranten, brokers, douane, … . Daarnaast waren ook fysieke servicepunten nodig voor kleinere spelers die kleinere handelsvolumes hebben en minder kennis van de wetgeving. 

Datadeelplatform

Momenteel bouwt Port of Antwerp-Bruges met steun van VLAIO een innovatief platform dat handel met de UK moet stroomlijnen en vergemakkelijken. Via het platform zullen data en handelsdocumenten gedeeld kunnen worden tussen alle betrokken stakeholders. De grenscontroleprocessen worden hierdoor transparanter gemaakt, wat vertragingen en administratie tot een minimum zal herleiden. 

Fysieke servicepunten

Daarnaast worden ook fysieke servicepunten gecreëerd bij bestaande logistieke dienstverleners. Deze servicepunten werden gescreend door VIL en zullen kmo’s ondersteunen bij import- en exportprocessen, bieden transparante prijsoffertes en staan garant voor een efficiënt proces. VIL zette hiervoor een kwaliteitslabel met bijhorend certificatieprogramma op. Dit kwaliteitslabel creëert een win-win voor bedrijven en dienstverleners. Kmo’s kunnen zich maximaal focussen op hun kernactiviteiten en dienstverleners kunnen hun volumes verhogen en efficiëntie maximaliseren door de kleinere volumes van de kmo’s samen te voegen. 

Vier gecertificeerde dienstverleners

In aanwezigheid van minister Jo Brouns hebben de eerste vier logistieke dienstverleners hun Gateway²Britain-certificaat ontvangen: Corneel Geerts, Deny Logistics, Mainfreight en Ziegler. 

 

Op zoek naar een dienstverlener of dienstverlener worden? 

Op de website van Gateway2Britain.be vinden kmo’s nu snel een gecertificeerde logistieke dienstverlener. Ook logistieke dienstverleners die het certificaat willen behalen, kunnen er terecht om een aanvraag in te dienen. 

 

Delen: