Proefproject doorbraaklening in Limburg van start

Publicatiedatum
Bedrijven die willen verduurzamen, digitaliseren of internationaliseren, kunnen voortaan een beroep doen op de doorbraaklening. VLAIO, de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en de UHasselt slaan daarvoor de handen in elkaar.

Proefproject in Limburg

Ambitieuze kmo’s krijgen bedrijfsfinanciering aangeboden die risicokapitaal en subsidies combineert. Zo’n gemengde financieringsvorm is vrij uniek. Vlaams Minister Hilde Crevits lanceert de doorbraaklening bij wijze van proefproject in Limburg om dergelijke ambitieuze transformaties in Vlaanderen te versnellen.

Gemengde financiering

De doorbraaklening richt zich naar sterke en intrinsiek gezonde kmo’s die een gevalideerd VLAIO-subsidietraject doorlopen in het kader van duurzaamheid, digitalisatie of internationalisatie. VLAIO wijst dergelijke bedrijven de weg naar publieke financiering en innovatiesteun. De combinatie met flankerend risicokapitaal van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, kan de uitrol van ambitieuze investeringsprojecten rond digitale transformatie, duurzaamheidstransitie en internationalisatie versnellen.

Begeleiding + risicokapitaal

De bedrijfsadviseurs van VLAIO adviseren bedrijven rond idee- en ambitiebepaling, het beoogde groeipad, het innovatie- en transformatietraject en het gewenste businessmodel. Zij zorgen voor matchmaking met (kennis)partners en begeleiden bedrijven naar financiering. LRM van haar kant biedt risicokapitaal aan, in de vorm van achtergestelde leningen of kapitaalsparticipaties. De LRM-middelen gaan naar bedrijven die willen groeien of transformeren.

Onze bedrijfsadviseurs bewegen zich dagelijks tussen de bedrijven in Limburg en hebben een duidelijk zicht op bedrijven die voorsprong willen nemen. We kijken uit naar deze samenwerking, omdat we expertise kunnen delen met een investeringsmaatschappij waardoor we een veel completere financieringsmix en service kunnen aanreiken aan bedrijven. Ook de bevindingen van de UHasselt rond deze nieuwe aanpak benieuwen ons. We zijn ervan overtuigd dat ze heel wat boeiende inzichten zullen opleveren.

Anke Albregts
VLAIO bedrijfsadviseur en teamcoach Limburg

Delen: