Plannen om een mobiel kraam uit te baten? Lees alles over de nieuwe verplichtingen als ambulante handelaar

Publicatiedatum

Op 1 april 2024 komt Vlaanderen wat ambulante handel betreft in een andere wereld terecht. Vanaf die dag moeten ondernemers en gemeenten rekening houden met een vernieuwde regelgeving. Maar wat verandert er nu juist? We vertellen je kort enkele belangrijke aanpassingen.

Foodtruck

Geen leurkaart meer, wel een QR-code 

Wellicht het belangrijkste element in deze vernieuwing van de wetgeving is het afschaffen van de machtiging ambulante activiteiten, de zogenaamde leurkaart. Die machtiging heeft een ondernemer niet langer nodig in Vlaanderen. Een geldige inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) die de ambulante activiteit toelaat, is dan voldoende naast de andere verplichte documenten.

Om je als ondernemer tijdens een controle te identificeren, voorziet de overheid nu een digitale QR-code die je bewaart op je smartphone of afdrukt en aan je kraam hangt. Zorg er ook voor dat je identiteitskaart altijd binnen handbereik is. Dan verloopt de controle voor jou én voor de controleur een pak sneller en efficiënter. 

Wat als je al een leurkaart hebt?

Gooi je leurkaart alvast niet weg! De veranderde regels zijn enkel van toepassing voor het Vlaamse Gewest.  

Zorg er wel voor dat je ten laatste op 31 mei 2024 de juiste codes aan je onderneming linkt. Op vertoon van een geldige leurkaart als werkgever brengt een erkend ondernemingsloket dat voor jou gratis in orde. Aanpassingen na die datum zullen opnieuw betalend zijn.

Andere verplichtingen 

Zorg dat je ook met je andere verplichtingen als ondernemer in orde bent zoals je sociaal statuut als zelfstandige, de activatie van je btw-nummer, je aangifte bij het aanwerven van personeel, etc.

Als ambulante handelaar heb je mogelijk ook andere toelatingen nodig. De meest voorkomende zetten we hier nog eens op een rijtje:

Maak werk van een ondernemingsplan

De zomer komt eraan en misschien denk je er wel aan om met een foodtruck te starten, een mobiele ijskar uit te baten … Je bent zeker niet de enige, want de afgelopen tien jaar is het aantal mobiele kramen met zo’n 20 procent gestegen. Zorg dan ook voor een goed concept, breng de concurrentie in kaart en bepaal je doelgroep. Maak met andere woorden werk van een sterk ondernemingsplan! VLAIO biedt verschillende tools die je hierbij kunnen helpen zoals de startersgids en het startkompas. Graag meer begeleiding? Dan kan je terecht bij verschillende partners die jou verder op weg kunnen helpen. Ontdek het volledig aanbod in de Expertisedatabank

 

Nieuwe regelgeving voor kermisuitbaters

Ook voor kermisuitbaters is de regelgeving gewijzigd. Ontdek er alles over op de website over ambulante en kermisactiviteiten

 

Delen: