Beeld op een markt in Vlaanderen

Ambulante en kermisactiviteiten

Vanaf 1 april kiezen we voor een digitale controle

Vanaf 1 april 2024 heb je de voorafgaande machtiging voor ambulante activiteiten of kermisactiviteiten niet meer nodig in Vlaanderen. De controle gebeurt voortaan door jouw ondernemingsgegevens te checken in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO).

Om je als ondernemer tijdens een controle te identificeren, voorziet de overheid nu een digitale QR-code die je bewaart op je smartphone of afdrukt en aan je kraam of attractie hangt. 

Ook voor de medewerkers van een onderneming is er vanaf 1 april 2024 geen machtiging als aangestelde meer vereist in Vlaanderen.

Zorg dat je ook met je andere verplichtingen als ondernemer in orde bent zoals je sociaal statuut als zelfstandige, de activatie van je btw-nummer, je aangifte bij het aanwerven van personeel, etc.

 

Opgelet: Gooi je machtiging niet weg! Buiten Vlaanderen kan je ze nog nodig hebben.

 

Hoe werkt de digitale controle? 

Als jij de  QR-code digitaal op zak hebt in je smartphone of hem als affiche een duidelijk zichtbare plek geeft aan je kraam of attractie, kan je eenvoudig gecontroleerd worden. Zorg er ook voor dat je identiteitskaart altijd binnen handbereik is, dan wordt de controle voor jou én voor de controleur een pak sneller en efficiënter. 

Bekijk onderstaande video en kom te weten hoe jij je digitale code genereert. 

 

Tot en met 31 mei gratis aanpassing  NACE-codes  

Komen jouw activiteiten als ambulante handelaar of foorreiziger wel overeen met de NACE-codes in de Kruispuntbank van ondernemingen (KBO)?  

Zorg dat je ten laatste op 31 mei 2024 de juiste codes aan je zaak linkt. Op vertoon van een geldige leur- of kermiskaart als werkgever brengt een erkend ondernemingsloket dat voor jou gratis in orde. Aanpassingen na die datum worden opnieuw betalend.

Ga snel na of jouw codes kloppen

 
Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: