Nog tot 1 juli steun voor wie negatieve impact van Brexit ondervindt

Publicatiedatum
Sinds 1 januari 2021 is de Brexit een feit. Heel wat Europese ondernemers lijden onder het vertrek van de UK uit de interne markt en douane-unie. Om die negatieve impact te compenseren, heeft de EU het ‘Brexit Adjustment Reserve’ (BAR) opgericht. Vlaanderen behoort tot de meest getroffen regio’s. Daarom maakt de Vlaamse Regering deze BAR-financiering breed toegankelijk voor ondernemers, organisaties en overheden. VLAIO staat in voor het administratieve beheer van deze steun. Aanvragen kunnen worden ingediend via een online platform. UPDATE 3 juni 2022: ook reeds gemaakte kosten (vanaf 19/3/2020) kunnen gesubsidieerd worden! Aanvragen kunnen ingediend worden tot 1 juli 2023 of tot uitputting van de middelen.
 

Update 3 juni 2022

De Europese Commissie heeft beslist dat ook reeds gemaakte kosten (vanaf 19/3/2020) kunnen gesubsidieerd worden. Let wel, de deadline voor de indiening van deze kosten is 22 juni 2022 om 12.00 u. Voor meer informatie over de Brexit Adjustment Reserve en de aanvraagprocedure kan je terecht op vlaio.be/bar.

Of stel je vraag via e-mail naar brexit@vlaio.be. De projectadviseurs van het BAR-team staan ter beschikking om jouw project te begeleiden.

 

Impact op Vlaanderen 

De Brexit heeft een enorme economische impact op Vlaanderen. Samen met Ierland, Nederland en Frankrijk behoort Vlaanderen tot de meest getroffen gebieden binnen de Europese Unie. Om de negatieve impact van de Brexit binnen Vlaanderen zoveel mogelijk op te vangen, lanceert de Vlaamse Regering in samenwerking met de Europese Unie een oproep tot BAR-financiering voor getroffen ondernemingen, organisaties en overheden. 

Voor wie en hoeveel steun? 

Om voor de BAR-subsidie in aanmerking te komen, moeten aanvragers aantonen dat zij vóór de Brexit een (handels)relatie met de UK hadden en dat de Brexit een negatieve impact heeft op hun organisatie. In principe komen organisaties uit elke sector in aanmerking. De aanvraag verloopt in drie stappen, met als eerste stap een pre-screening via de VLAIO-website. Na een eerste analyse door de projectadviseur kan de volledige aanvraag ingediend worden via een online platform.

Aanvragen kan tot 1 juli 2023 of tot uitputting van de middelen. Positief geëvalueerde projecten kunnen 80% tot 100% van de ingediende kosten gesubsidieerd krijgen, afhankelijk van type van organisatie.  

Alle info vind je via vlaio.be/bar.

 

Vragen? Onze #Brexithelpdesk staat voor je klaar 

Heb je vragen over de Brexit en steun via de BAR? Specialisten van de #Brexithelpdesk staan voor je klaar met antwoorden en advies op maat! Stel je vraag via brexit@vlaio.be

 

Delen: