Nieuw Kenniscentrum Data en Maatschappij

Publicatiedatum
In het kader van het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie slaan onderzoeksgroepen van de UGent, de KU Leuven en de VUB nu de handen in elkaar om een nieuw Kenniscentrum Data en Maatschappij op te richten. Dat moet zich vooral focussen op ethische en juridische vragen rond artificiële intelligentie.
sprekers op de lancering Kenniscentrum Data & Maatschappij
V.l.n.r. Prof. Pieter Ballon, Director imec - SMIT, VUB; Prof. Peggy Valcke, Professor of Law & Technology CiTiP, KU Leuven en Karel Vandendriessche, imec-MICT, UGent

Waarom dit kenniscentrum?

Artificiële Intelligentie (AI) heeft een steeds grotere invloed op onze economie, maatschappij en dagelijks leven. Onze economie en maatschappij steunen steeds meer op datagedreven applicaties en op AI toepassingen. Waar deze innovaties vooral de technologische mogelijkheden benadrukken, blijven de juridische, maatschappelijke en ethische thema’s vaak bijzaak.

Om vooral de ethische en juridische vragen van antwoord te voorzien, slaan de VUB, de KU Leuven en UGent de handen in elkaar in een nieuw 'Kenniscentrum voor juridische, ethische en maatschappelijke aspecten van artificiële intelligentie en datatoepassingen'. Het centrum zal kennis en ervaringen rond artificiële intelligentie verzamelen en communiceren naar bedrijven, politici en burgers. Bedoeling is om onderzoek zoveel mogelijk om te zetten in toegankelijke rapporten en richtlijnen. 

De oprichting kadert in het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie. Het centrum wordt ondersteund door de Vlaamse overheid (EWI) en krijgt een jaarlijks budget van 750.000 euro.

Vision Paper

Over de Vision Paper zal nu overleg gepleegd worden met alle stakeholders ten einde de prioritaire taakstelling van het Kenniscentrum duidelijk af te lijnen. Je kan hier kennismaken met deze visienota.