Nationale Veiligheidsraad: 3 belangrijkste takeaways voor bedrijven

Publicatiedatum
De Nationale Veiligheidsraad van woensdag 15 april verlengt de huidige coronamaatregelen. Alleen doe-het-zelfwinkels en tuincentra mogen binnenkort terug openen. Thuiswerken blijft de voorkeur krijgen. Als deel van de exitstrategie komen waarschijnlijk nieuwe regels voor de bedrijfswereld.
computer die wordt gedesinfecteerd

De 3 voornaamste takeaways voor de bedrijfswereld:

De Nationale Veiligheidsraad van woensdag 15 april verlengt de huidige coronamaatregelen. Voorts zijn dit de 3 voornaamste takeaways voor de bedrijfswereld.

1. Doe-het-zelfwinkels en tuincentra mogen binnenkort openen, geen massa-evenementen voor 31/08

Tijdens de Nationale Veiligheidsraad van woensdag 15 april werden de nu geldende inperkingsmaatregelen verlengd tot en met 3 mei. Met uitzondering van doe-het-zelfwinkels en tuincentra. Deze kunnen binnenkort opnieuw openen, onder dezelfde voorwaarden als voedingswinkels. De openingsdatum wordt gecommuniceerd via info-corona of via onze VLAIO website zodra gekend. De veiligheidsafstanden zullen moeten worden gerespecteerd. Ook staat vast dat er géén massa-evenementen mogen doorgaan voor 31 augustus 2020.

2. Thuiswerken blijft de voorkeur krijgen

De huidige regels blijven van toepassing voor de bedrijfswereld totdat de protocollen per sector kunnen worden bekrachtigd. Het doel van deze protocollen is om de bedrijven in staat te stellen hun normale activiteiten zo snel mogelijk te hervatten en tegelijkertijd adequate werkomstandigheden voor hun werknemers te garanderen, aangepast aan de situatie. Telewerken moet nog enige tijd de voorkeur blijven krijgen.

3. Er komen nieuwe regels voor de bedrijfswereld

Volgende week wordt een nieuwe Nationale Veiligheidsraad georganiseerd met als doel de volgende stap in de afbouw van de maatregelen nader uit te werken. Deze strategie zal gebaseerd zijn op verschillende pijlers, namelijk de veiligheidsafstanden, grootschalige screening maar ook tracing, en de ontwikkeling van nieuwe regels die in de bedrijfswereld moeten worden toegepast.

Zorg dat op jouw werkvloer veilig kan gewerkt worden:

De voornaamste maatregelen - die je nu al dient te respecteren - nog even op een rij:

Dé vuistregel: anderhalve meter

Bedrijven die niet kunnen telewerken, moeten zorgen dat de anderhalve meter afstand gerespecteerd kan worden. De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) geeft hier een overzicht van de regels van social distancing op de werkvloer en voorziet ook deze handige checklist voor zelfcontrole: Checklist preventie COVID-19

Maak van hygiëne een evidentie

Eenvoudige, goedkope hygiënemaatregelen beschermen jouw mensen tegen infectieziekten. De Wereldgezondsheidorganisatie (WHO) heeft een richtlijn met voorzorgsmaatregelen voor bedrijven gepubliceerd 'Bereid je werkplek voor op COVID-19'. We raden je sterk aan dit document aandachtig door te nemen.

Zet in op gezondheidsscreening

Personen met symptomen van luchtwegaandoeningen of verhoogde lichaamstemperatuur moeten thuisblijven (of thuiswerken). Ook moet duidelijk zijn wat dient te gebeuren wanneer iemand op jouw werkvloer ziek wordt. De FOD WASO geeft hier alvast een idee van de te nemen maatregelen.

Meer info over een correct preventiebeleid op jouw werkvloer vind je hier.
 

 

Blijf op de hoogte 

Blijf op de hoogte van ons VLAIO-nieuws over de coronacrisis en de steunmaatregelen voor Vlaamse ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief. Het nieuws op www.vlaio.be/corona verschijnt ook op onze FacebookTwitter of LinkedIn

 

Delen: