Meest geavanceerde indoor waterstudio opent in Vilvoorde

Publicatiedatum
Een ramp met een onderzeeër. Golven van een meter hoog. Een watervloed met nog hogere golven. Met één druk op de knop kan je voortaan in Vilvoorde, in de interieurwaterstudio van LITES, een wereld van verbeelding creëren. De gloednieuwe onderwaterstudio, met een maximale waterdiepte van 10 meter en een wateroppervlakte tot 1250 m2, is de meest geavanceerde en de meest volledige interieur-waterstudio in de wereld.
onderwaterstudio

Uniek voor Vlaanderen

De studio van 24 x 21 x 9 m groot is uniek in Vlaanderen en de wereld, dankzij de hoogtechnologische uitrusting waardoor tal van special effects mogelijk zijn. Lites verwarmt het water permanent tot 32 graden. Dat maakt langdurige onderwateropnames een stuk eenvoudiger. Daarbij is het bassin uitgerust met een oversized waterfilteringsysteem om verschillende waterlooks te creëren. Zo kan je verschillende weersomstandigheden simuleren, van bewolkt tot zonnig, of de look van het water veranderen, van kristalhelder tot vervuild, van rivier tot oceaan. 

Wim Michiels
In een buitenstudio kan veel meer, maar daar spelen nadelen als te koud water, weinig controle over de waterkwaliteit en onvoorspelbaar weer. Dat maakt grote waterscènes tijdrovend en omslachtig om te draaien, en dus duur en onzeker in productie. Bij Lites kan zowel technisch als creatief veel meer, op een kostenefficiënte én duurzame manier.
Wim Michiels
CEO van Lites
onderwaterstudio in actie

Steun voor transformatie

De transformatie van Lites als verhuurder van audiovisuele materialen naar een complete audiovisuele dienstverlener ging gepaard met een investeringsproject van circa 23 miljoen euro. De kers op de taart was de bouw van een innovatief studiocomplex die de meest geavanceerde onderwaterstudio in continentaal Europa herbergt. Hiervoor ontving Lites 1,1 miljoen euro strategische transformatiesteun van VLAIO. Met de unieke waterstudio en gespecialiseerde knowhow trekt Lites internationale films aan die anders niet voor ons land zouden kiezen.

Dit project toont mooi hoe innovatie en economie een hefboom zijn voor elkaar. De gespecialiseerde diensten van Lites leiden tot betere budgetbesteding bij producten, waarbij een hogere kwaliteit wordt gerealiseerd. Lites toont dat transformeren werkt én een positieve impact heeft op de audiovisuele sector in Vlaanderen.
Mark Andries
Mark Andries
AG VLAIO