Krijg als kmo tot € 60.000 steun voor de digitalisering van agrovoedingsindustrie

Publicatiedatum
Het nieuwe Europese S3FOOD-project stimuleert agrovoedingsbedrijven om slimme sensoren in het productieproces in te schakelen.
Food Pilot in Melle

Stimuleren van slimme sensorsystemen in agrovoedingsbedrijven

S3FOOD, een EU-project in het kader van het Smart Specialisation Partnership, wil het gebruik van slimme sensorsystemen in het productieproces van agrovoedingsbedrijven stimuleren én financieel steunen. Het project staat onder leiding van Flanders’ FOOD en in Vlaanderen is ook DSP Valley betrokken.

Focus op kmo’s

Uniek aan het S3FOOD-project, is dat minstens driekwart van het budget rechtstreeks naar kmo’s gaat! Kmo’s in de agrovoedingssector en technologieaanbieders kunnen via twee open oproepen samen projecten indienen. Elk bedrijf kan maximum 60.000 euro ontvangen voor het aankopen van kennis, advies en technologie.

Nog even wachten op eerste call, maar toon nu al je interesse

De eerste call wordt eind 2019/begin 2020 gelanceerd. Flanders’ FOOD, DSP Valley en de andere S3FOOD-partners zullen bedrijven begeleiden bij het uitwerken van hun ideeën, de zoektocht naar partners en het indienen van projecten.

Vragen kan je nú al mailen naar veerle.degraef@flandersfood.com of bjorn.vandevondel@dspvalley.com

 

Testinfrastructuur met sensoren

Vorige maand werd ook UHT-installatie (ultra hoge temperatuur) van de Food Pilot in Melle uitgerust met de laatste nieuwe sensortechnologie. Deze infrastructuur, een industrie 4.0-proeftuin met steun van VLAIO, staat nu ter beschikking van voedingsbedrijven.

 

Van slimme sensoren…

Het integreren van sensoren stelt bedrijven in staat om hun productie te digitaliseren, de kwaliteitscontrole en efficiëntie te verbeteren en voedselveiligheid beter te faciliteren. Bovendien kunnen slimme sensoren de traceerbaarheid doorheen de hele waardeketen garanderen.

… naar waardevolle data

Sensoren generen enorme hoeveelheden waardevolle data. De partners in het S3FOOD-project zullen daarom ook diverse trainingen en opleidingen aanbieden rond het verzamelen, analyseren en beheren van deze data.

Wat vooraf ging…

In 2017 heeft Flanders’ FOOD samen met imec en DSP Valley, en met steun van VLAIO en EWI, het Smart Specialisation Partnership opgestart, met nog dertien andere Europese regio’s en hun clusterorganisaties. Dit partnerschap wil agrovoedingsbedrijven helpen met de overstap naar industrie 4.0. In 2018 werd een eerste project ingediend onder het INNOSUP-programma binnen Horizon 2020.