Kernwijzers van de Profploeg over beleving en etnisch ondernemerschap

Publicatiedatum

De kernwijzers over etnisch ondernemerschap en beleving zijn beschikbaar. De Profploeg en VLAIO geven erin tips, tools en goede praktijkvoorbeelden voor sterkere handelskernen. De kernwijzers over identiteit, samenwerking, duurzame mobiliteit en leegstand publiceerden we eerder al. Met deze twee nieuwe thema’s zijn de zes kernwijzers compleet. Maak er ook in jouw stad of gemeente gebruik van.

Etnisch ondernemerschap

Is jouw stad of gemeente een plek waar verschillende culturen al lang samenkomen of net naast elkaar wonen en werken? Of zie je het ondernemerschap veranderen door het vergroten van de diversiteit in jouw gemeente? De kernwijzer Etnisch ondernemerschap bevat informatie, praktische richtlijnen en hulpmiddelen die je kan inzetten om aan een inclusieve en veerkrachtige economie en gemeenschap te werken. De kernwijzer gaat in op de diversiteit binnen etnisch ondernemerschap, op de drempels die worden ervaren en op de opportuniteiten en uitdagingen die een divers economisch landschap met zich meebrengen.

Beleving

De aantrekkelijkheid van de publieke ruimte heeft een grote impact op de beleving in de kern en bepaalt ook mee de vestigingskeuze van een ondernemer. Om een omgeving te creëren waar het aangenaam wonen, werken en winkelen is, kan heel wat ondernomen worden met directe effecten op de leefbaarheid van de kern. Hoe maak je een steenweg die door de kern loopt toch een aangename plek om te vertoeven? Hoe verhogen we het kerngevoel in onze stad of gemeente? De kernwijzer Beleving geeft inspiratie en advies vertrekkende van zeven concrete vragen rond beeld- en belevingskwaliteit waar je als stad of gemeente kan voorstaan.

Gebundeld door de Profploeg

De Profploeg, een enthousiaste groep experten gesteund door VLAIO, begeleidde de voorbije twee jaar 93 gemeenten in hun beleid rond bedrijvige kernen. De kernwijzers bundelen de kennis en ervaringen die de Profploeg verzamelde tijdens deze trajecten. Etnisch ondernemerschap en beleving zijn de laatste thema’s waarover we een kernwijzer publiceren. Eerder publiceerden we kernwijzers over identiteit, samenwerking, duurzame mobiliteit en leegstand.

Delen: