Jongerencoöperatie 'Haven' wint Europese prijs, proficiat!

Publicatiedatum
De Europese Commissie nomineerde zowel jongerencoöperatie ‘Haven’ als het Interreg project ‘CrossRoads2’ voor een Europese Award voor Ondernemerschapsbevordering. Beiden zijn door VLAIO gesteunde initiatieven. Het project 'Haven' wist deze nominatie gisterenavond ook te verzilveren en ging met de hoofdprijs naar huis - proficiat! Maak hier even kennis met deze sterke projecten.
De projectleiders van 'Haven' nemen een Europese prijs in ontvangst

Wat zijn de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering?

De ‘European Entreprise Promotion Awards’ ('EEPA'-awards) worden jaarlijks georganiseerd door de Europese Commissie en erkennen de beste initiatieven ter stimulering van ondernemerschap. De wedstrijd beloont kwaliteitsvolle overheids- of gemengde (privé/publiek) initiatieven die het ondernemerschap op nationaal, lokaal of regionaal vlak versterken. 

Elk deelnemend land mag via een nationale selectie maximaal twee projecten selecteren die vervolgens wedijveren op het Europese niveau. In België wonnen dit jaar twee VLAIO-projecten de nationale nominatie: ‘Crossroads2’ en ‘Haven Incubator CVBA-SO’.

Haven, een veilige plek voor jonge ondernemers

Binnen categorie 1 'Bevordering van ondernemingszin' won jongerencoöperatie 'Haven' de award. Bij deze unieke incubator krijgen jonge ondernemers de ruimte en tijd om te experimenteren met hun eigen project onder het ondernemingsnummer van Havencoop. Zo kunnen ze gedurende 2 jaar op een veilige manier de levensvatbaarheid van hun eigen onderneming verder uitbouwen terwijl ze de nodige ondernemerschapscompetenties ontwikkelen. Haven biedt voor ondernemende jongeren buiten het onderwijs het sluitstuk aan van een ontwikkeling rond ondernemen die in het plaatselijk jeugdhuis startte. Het verlaagt daarmee de drempel naar het zelfstandig ondernemerschap en bereikt ook jongeren die niet meer aan het studeren zijn; werkloze jongeren, jongeren met een job en jongeren met een invaliditeitsuitkering.

Haven kan in haar jonge bestaan positieve resultaten voorleggen; in het totaal ondersteunde de coöperatie de laatste 3 jaar 80 jonge ondernemers, waarvan 23 ondernemer werden in hoofd- of bijberoep of onder de vorm van een bvba, cvba of vzw. 
 

We richten ons op jongeren die meestal niet de kans hebben gehad om naar een universiteit of hogeschool te gaan. Wanneer we ze vinden, proberen we met hen te werken, hen aan het werk te zetten en hen te doen ondernemen. Wij geloven echt in het veranderen van de maatschappij door ondernemerschap!
Céline De Coninck
Céline De Coninck
Bestuurder Haven vanuit Minus One

CrossRoads2 versterkt samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Nederland

Binnen categorie 4 'Ondersteuning van de internationalisering van ondernemingen' werd 'CrossRoads2' genomineerd, een initiatief binnen het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland. CrossRoads2 wil grensoverschrijdende samenwerking stimuleren in de grensregio Vlaanderen en Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg). Dit vooral door matchmaking en netwerking te organiseren en subsidies uit te reiken aan clusters van bedrijven die samen innovatieprojecten willen realiseren. De projecten die steun ontvangen zijn vaak cross-technologisch van aard en komen uit een brede waaier aan sectoren. 

CrossRoads2 reikte subsidies uit aan 66 innovatieprojecten en 35 haalbaarheidsstudies en bereikt ruim 170 kmo-bedrijven uit de Vlaams-Nederlandse grensregio.

In deze categorie helaas geen winst voor CrossRoads2. Het Zweedse project HealthTech Nordic ging met de hoofdprijs aan de haal.

Toegangsticket tot SME Assembly in Finland

De Belgische nominaties gaven beide projecten recht op een "all-inuitnodiging" voor de jaarlijkse SME Assembly, die momenteel doorgaat in Helsinki. Deze Assembly biedt fantastische netwerkmogelijkheden en laat de genomineerden kennismaken met andere organisaties die betrokken zijn bij de bevordering van de ondernemingszin.