Grote Europese erkenning voor het Brugse ondernemersproject de Makersrepubliek

Publicatiedatum
Op 20/11 kreeg het project De Makersrepubliek (Handmade in Brugge, Turbo en The Box) in het Oostenrijkse Graz een schitterende podiumplaats toebedeeld binnen de categorie ‘Bevordering van de ondernemingszin’ van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering (EEPA). Het Griekse project 'Piraeus Blue Entrepreneurship’ kaapte terecht de hoofdprijs weg.
EEPA

Wat zijn de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering (EEPA)?

Met deze awards erkent de Europese Commissie al sinds 2006 de meest succesvolle initiatieven die de ondernemingszin in Europa bevorderen. De wedstrijd bestaat uit een nationale en Europese selectiefase. De Belgische jury selecteerde in juli 2018 het Brugse initiatief De Makersrepubliek (Handmade in Brugge, Turbo en The Box) om voor België deel te nemen op Europees niveau.

Uit 56 kandidaten werd uiteindelijk een ongelofelijke straffe podiumplaats behaald. Proficiat!

Hilde Decleer
Ik ben ongelofelijk trots dat we hier als enige Belgen zo ver zijn geraakt. Dat is een hele grote erkenning voor ons geloof in de samenwerking tussen stedelijke en externe partners, in het investeren in kwalitatief vakmanschap, in het stimuleren van creatief ondernemerschap en in de combinatie van innovatie en ambacht.
Hilde Decleer
Schepen van lokale economie Stad Brugge

Wie en wat zijn De Makersrepubliek?

De Makersrepubliek is ontstaan onder de vleugels van De Republiek. Met de drie - in oorsprong Europees gefunde - projecten Handmade in Brugge, Turbo en The Box stimuleert De Makersrepubliek het ondernemerschap binnen een specifieke context van een historische stad als Brugge.

Door op twee verschillende pop-up plekken in de stad op te duiken werd op zeer korte tijd een unieke dynamiek gecreëerd. De Makersrepubliek legde zo de eerste kiem voor een nieuwe Brugse creatieve economie. Stad Brugge ondersteunt deze werking financieel en is ook betrokken bij de diverse projecten. 

We hebben steevast geloofd in het verhaal van Brugge als een Stad van Makers en deze erkenning is daar het absolute bewijs van om op verder te gaan werken.
Renaat Landuyt
Renaat Landuyt
Burgemeester Stad Brugge

Connect. Share. Innovate

Voor de uitreiking van deze awards werden heel wat Europese kmo's samengebracht in Graz voor een driedaagse brainstorm 'Connect. Share. Innovate'. Samen deelden ze ideeën over hoe creatief ondernemerschap sterker gestimuleerd en ondersteund kan worden. 
 

Bart Geernaert
Deze drie waarden van verbinden, delen en innoveren, behoren tot de absolute kern van onze werking. Wij willen met onze werking ondersteuning bieden aan tal van creatieve ondernemers en culturele organisaties waardoor deze zich kunnen concentreren op hun core-business. 
Bart Geernaert
Algemeen coördinator van de Republiek