Hoe ondernemers in je gemeente informeren over de coronacrisis

Publicatiedatum
Als gemeente krijg je ongetwijfeld heel wat vragen van ondernemers over de coronacrisis, de heropstart of de steunmaatregelen. Informeer ondernemers in je gemeente hierover zo goed mogelijk. VLAIO verzamelt in dit artikel onze tips en info.

Informatie voor ondernemers

Agentschap Innoveren & Ondernemen bundelt de info voor ondernemers (vlaio.be/corona) op haar website. Verwijs er gerust naar door. Zo kan je bijvoorbeeld een link plaatsen op de gemeentewebsite naar deze webpagina’s. Let wel op met het kopiëren van deze teksten. Informatie kan immers zeer snel wijzigen. Up-to-date blijven is dan een uitdaging.

Veel ondernemers zetten nu sterker in op hun online activiteiten. Onze campagne 'Het internet. Ook uw zaak' vroeg enkele gastschrijvers naar hun tips. Inspireer ondernemers met dit dossier corona.

Her en der ontstaan verschillenden initiatieven om deze handelaars online samen te brengen. Om daar een eenvoudig en algemeen overzicht voor te bieden lanceerde VLAIO en haar partners de website www.koopinjebuurt.be. Moedig ondernemers aan om zich in te schrijven op een van de onderliggende initiatieven.

Tips voor een veilige heropstart

Geleidelijk aan mogen ondernemingen opnieuw hun activiteiten opstarten. VLAIO bundelt op www.vlaio.be/heropstart tips en informatie voor ondernemingen om op een veilige wijze opnieuw aan de slag te gaan.

Via het Vlaams herstelplan ondersteunt de Vlaamse Regering met de nodige instrumenten de heropstart van onze bedrijven. Je leest in dit nieuwsbericht meer over het Vlaams herstelplan. De Vlaamse Regering maakt ook 4,3 miljard euro vrij voor haar relanceplan.

Corona hinderpremie

De corona hinderpremie biedt financiële steun voor ondernemingen die verplicht de deuren moesten sluiten. Alle voorwaarden lees je op www.vlaio.be/coronahinderpremie. Ondernemers konden de corona hinderpremie aanvragen tot en met 30 juni 2020. Krijg je hierover vragen van ondernemers? Lees dan zeker onze veelgestelde vragen eerst. Misschien vind je daarin al het antwoord. VLAIO volgt de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad, de federale en Vlaamse Regering op de voet en past deze informatie aan waar nodig.

Ook ambulante handelaars en foorkramers komen in aanmerking voor de corona hinderpremie. Zij hebben geen attest van de gemeente nodig dat bewijst dat een markt of kermis geannuleerd is. Vanaf 18 mei tot en met 30 juni 2020 hebben ambulante handelaars wel een attest van de gemeente nodig om nog in aanmerking te komen voor de bijkomende sluitingspremie. Meer details vind je op deze webpagina.

Op www.vlaio.be/coronahinderpremie-cijfers publiceren we gegevens over de corona hinderpremie. Deze gegevens worden regelmatig geactualiseerd. Je vindt er het aantal ondernemingen die reeds een corona hinderpremie aanvroegen of toegekend kregen in jouw gemeente. Merk op dat deze cijfers enkel gaan over de ondernemingen met een maatschappelijke zetel in de gemeente. Onder voorwaarden kan VLAIO een lijst van de ondernemingen die de corona hinderpremie of de corona compensatiepremie kregen, delen met de gemeente. Stel je vragen hierover aan onze relatiebeheerder lokale besturen Jeremy Roels.

Corona compensatiepremie 

Sommige bedrijven hebben door de exploitatiebeperkingen ingevolge de coronavirusmaatregelen een serieuze omzetdaling. Om hen financieel te ondersteunen, werd de corona compensatiepremie in het leven geroepen. Alle voorwaarden lees je op www.vlaio.be/coronacompensatiepremie. Ondernemers konden de corona compensatiepremie aanvragen tot en met 30 juni 2020.

Corona ondersteuningspremie

Bij beslissing van de Nationale Veiligheidsraad van 3 juni 2020 werden de coronavirusmaatregelen versoepeld. Vele ondernemingen die open zijn gebleven of terug open gaan na een verplichte sluiting moeten nog steeds specifieke maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Als dit leidt tot een omzetdaling in deze doorstartperiode kan een onderneming een corona ondersteuningspremie krijgen. Meer info over de voorwaarden op www.vlaio.be/coronaondersteuningspremie. Ondernemers kunnen de corona ondersteuningspremie alleen online aanvragen.

Handelshuurlening

De Vlaamse Regering voorziet een handelshuurlening voor ondernemingen die door de coronavirusmaatregelen moeilijkheden ondervinden om hun handelshuur te betalen. Alle info over deze steunmaatregel vind je op www.vlaio.be/handelshuurlening.

Terugbetaalbaar voorschot voor evenementen

De Vlaamse overheid voorziet een terugbetaalbaar voorschot voor organisatoren van evenementen. Covid-19 creëert grote onzekerheid voor de evenementensector. Een terugbetaalbaar voorschot creëert werkkapitaal om nieuwe evenementen voor te bereiden en op te zetten vanaf het najaar 2020. Verdere info vind je op www.vlaio.be/voorschotevenementen.

Vlaams beschermingsmechanisme

Ondernemingen die door nieuwe coronavirusmaatregelen hun omzet fors zien dalen, kunnen voor de periode augustus-september 2020 steun aanvragen. Meer info over de voorwaarden op www.vlaio.be/beschermingsmechanisme. Ondernemers kunnen dit beschermingsmechanisme alleen online aanvragen.

Indien je graag op de hoogte wordt gehouden van updates omtrent deze of andere steunmaatregelen, kan je je inschrijven op de VLAIO nieuwsbrief. Van zodra er meer informatie is, zal dat via dit kanaal zo snel mogelijk verspreid worden.

Andere steunmaatregelen

Ook andere overheden namen reeds maatregelen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Een overzicht vind je terug in de Subsidiedatabank bij de nieuwe tijdelijke hoofdfilter Coronavirus. Raadpleeg ook de rubriek gewijzigde maatregelen om de wijzigingen op de voet te volgen.

Nog andere ondernemersvragen over corona?

Ondernemers die daarnaast nog vragen hebben, kunnen het VLAIO Contact Center bereiken via e-mail op info@vlaio.be en via WhatsApp of telefoon op 0800 20 555 (gratis nummer).

Relatiebeheerders lokale besturen

Voor de gemeenten zelf blijven onze relatiebeheerders Machteld De Dobbeleer en Jeremy Roels bereikbaar. Je kan hen een bericht sturen via hun e-mailadres dat bestaat uit voornaam.naam@vlaio.be.