De allereerste PIO-windturbine is een feit!
Met het PIO-project “Versnelling energietransitie door wind” wil het Vlaams Energiebedrijf (VEB) nagaan of en hoe kleine en middelgrote windturbines (KMWT) een bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie naar een koolstofarm Vlaanderen. Het project wil bovendien tot een off-grid systeem komen, in tegenstelling tot net-gekoppelde systemen. Dit is vernieuwend en vraagt om een proefopstelling en onderzoek naar de voor- en nadelen in een dichtbebouwde omgeving zoals Vlaanderen.
KMWT Turbines
Kleine en middelgrote windturbines kunnen een alternatief zijn op sites waar grote windturbines niet inpasbaar zijn. Net zoals zonnepanelen, zijn kleine en middelgrote windturbines een decentrale vorm van energieproductie: de opgewekte energie wordt lokaal geproduceerd én verbruikt.
Potentieelstudie kleine en middelgrote windturbines
In een eerste fase van dit PIO-project werd er een innovatieve overheidsopdracht voor studiewerk aanbesteed met een drieledig doel:
1. ontwikkeling van een model voor kleine en middelgrote windturbines door het definiëren van relevante parameters;
2. het voeren van haalbaarheidsstudies om de juiste pilootsites te kunnen selecteren en zo tot een relevante mix van testsites te komen;
3. het monitoren van de resultaten eens de diverse windturbines zijn geïnstalleerd en functioneren.
Pilootsite Inagro
In een tweede fase van dit PIO-project werd voor de eerste pilootsite een innovatieve overheidsopdracht gelanceerd voor de plaatsing en indienststelling van een middelgrote windturbine.
Begin dit jaar werd dan de middelgrote windturbine geïnstalleerd op de site van Inagro, in Rumbeke-Beitem. Inagro is het onderzoekscentrum voor land- en tuinbouwinnovatie in West-Vlaanderen.
Deze nieuwe windturbine heeft een ashoogte van 36 meter, een rotordiameter van 27 meter en een vermogen van 90 kW. Met een verwachte opbrengst van 200.000 kWh per jaar voldoet de windturbine aan de behoeften van een gemiddeld melkvee- of varkensbedrijf.
De windturbine levert niet alleen duurzame energie, maar biedt Inagro ook waardevolle praktijkervaring in windenergie. Deze kennis helpt het onderzoekscentrum om landbouwers nog beter te adviseren over duurzame energieoplossingen voor hun bedrijven.
Hernieuwbare energie is belangrijk om de landbouwsector weerbaarder te maken tegen schommelende energieprijzen en afhankelijkheid van fossiele energiebronnen. Energiekosten maken immers een aanzienlijk deel uit van de uitgaven in de landbouwsector.
Méér te weten komen? Lees het nieuwsartikel van Inagro.
Benieuwd naar de windturbine zelf? Bekijk het filmpje van Neowind.
#SamenSnellerInnoveren