Ddos-aanval op Belnet haalt 200 organisaties offline

Publicatiedatum
Een ddos-aanval heeft gisteren ongeveer 200 organisaties, waaronder universiteiten, overheidsdiensten en onderzoeksinstellingen getroffen. Zij werden in meer of mindere mate afgesloten van het internet.

De websites van de Vlaamse overheid bleven gelukkig gespaard. VLAIO is op zoek naar een IT-veiligheidsexpert. Iets voor jou? Ontdek deze job via www.vlaio.be/vacatures.

Wat is een ddos-aanval?

Een Distributed Denial of Service (ddos)-aanval is een cyberaanval die de beschikbaarheid van een bepaalde dienst belet. Tijdens de aanval wordt er op korte tijd zeer veel verkeer naar een netwerk of website gestuurd. Hierdoor geraakt die overbelast. Het gaat dus niet over een inbraak of het stelen van data.

200 websites getroffen

Een ddos-aanval heeft ongeveer 200 organisaties, waaronder universiteiten, overheidsdiensten en onderzoeksinstellingen getroffen. Zij werden in meer of mindere mate afgesloten van het internet. Ook de gebruikers achter de netwerken ondervonden hinder door de cyberaanval. Die vertaalde zich onder meer in overheidswebsites die niet of moeilijk te bereiken waren en studenten die geen toegang meer hadden tot online applicaties van hun universiteit of hogeschool.

Pas ‘s avonds kreeg Belnet de crisissituatie weer onder controle. “Belnet is erin geslaagd de aanval op zijn netwerk volledig af te weren. Afgelopen nacht is de situatie stabiel gebleven”, zegt woordvoerster Davina Luyten aan DataNews. “Dit is uiterst snel”, reageert cybersecurityspecialist Jan Gudentops van BA IT & Security. “Meestal heb je pas na een uur door wat er hand is. Daarenboven hebben de meeste organisaties geen voorbereidingen getroffen voor zo’n ddos-aanval.”

Crisisprocedure geactiveerd

Belnet heeft onmiddellijk zijn crisisprocedures geactiveerd. Het contacteerde ook meteen het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) om de cyberaanval onder controle te krijgen. Sinds dinsdagavond 4 mei is de aanval onder controle. De teams van Belnet blijven de toestand nauwlettend in de gaten houden. “We zijn ons ten volle bewust van de impact die deze aanval heeft veroorzaakt op de organisaties die zijn aangesloten op ons netwerk en hun gebruikers. We beseffen dat dit hun werking grondig in de war heeft gestuurd”, zegt Belnet in een nieuwsbericht.

Hackers zetten andere tactiek in

“Belnet investeert permanent in cyberveiligheid”, licht Dirk Haex, technisch directeur van Belnet toe. “De ddos-aanval van gisteren was echter van een dergelijke grootorde dat ons volledige netwerk verzadigd is geraakt. Omdat aanvallers voortdurend van tactiek veranderen, is het uiterst moeilijk om aanvallen af te zwakken.”

Volledige verzadiging netwerk

Er zijn geen aanwijzingen dat er netwerken geïnfiltreerd zouden zijn door cybercriminelen. Alles wijst erop dat de aanval uitsluitend gericht was op het volledig verzadigen van het Belnet-netwerk. Op dit moment is het nog onduidelijk wie er achter de aanval schuilt. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen. Belnet heeft ondertussen al een klacht neergelegd bij de Federal Computer Crime Unit.

Je vindt meer info over deze aanval en hoe je jouw bedrijf kan beveiligen hier op de website www.digitaletoekomst.be.

VLAIO werft een IT-veiligheidsexpert aan

VLAIO sensibiliseert niet alleen ondernemingen op vlak van cybersecurity. Ook in de eigen werking wil het agentschap een voorbeeldfunctie opnemen op vlak van informatieveiligheid. Hebben de technische aspecten van IT veiligheid geen geheimen voor jou? En heb je ervaring in een functie met IT verantwoordelijkheid? Dan ben jij misschien onze nieuwe IT-veiligheidsexpert! Ga snel naar www.vlaio.be/vacatures en ontdek de IT-profielen die we zoeken. 

 

Krijg steun om de cybersecurity van jouw kmo te versterken

Wil je met jouw bedrijf een stap vooruit te zetten inzake cyberveiligheid? Super! VLAIO geeft je graag een (financieel) duwtje in de rug via de cybersecurity-verbetertrajecten.

Met deze trajecten krijg je een subsidie voor het inkopen van extern advies en begeleiding die je nodig hebt om een succesvolle groei te maken in de cybersecurity maturiteit van jouw bedrijf. Je werkt hiervoor samen met één van de negen geselecteerde dienstverleners. Lees hier meer over deze steun.