Microsoft Exchange Server Hack bij 400 Belgische bedrijven. Hoe je beschermen?

Publicatiedatum
Hackers drongen binnen in meer dan 400 Belgische bedrijven en meer dan 30 000 organisaties wereldwijd via een virus dat het e-mailsysteem Microsoft Exchange kan overnemen. Lees snel hoe je jouw bedrijf kan beschermen tegen dit virus.
Microsoft gebouw

Wat is er aan de hand? 

Microsoft waarschuwde begin maart dat Chinese hackers gebruik maken van veiligheidslekken in hun Exchange Server om in te breken in mailsystemen. De e-mailserver Microsoft Exchange wordt door duizenden bedrijven en organisaties gebruikt. Eenmaal in het systeem kunnen hackers e-mailadressen en wachtwoorden kopiëren. Ze kunnen zich ook naar het netwerk van het bedrijf verplaatsen en dat netwerk platleggen of ransomware achterlaten. 

Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) waarschuwt voor een "tsunami aan cyberaanvallen" in de komende weken. Ook cyberveiligheidsbedrijven trekken aan de alarmbel. 

Hoe bescherm je jouw onderneming?

  1. Update Microsoft Exchange nu: Microsoft heeft verschillende beveiligingsupdates voor de Microsoft Exchange Server uitgebracht om kwetsbaarheden te verhelpen. 
  2. Verwijder web shells: Cybercriminelen installeren zogenaamde web shells die hen vanop afstand toegang geven. Controleer jouw server en netwerken op deze web shells en verwijder ze. Web shells gevonden? Controleer dan ook wat de cybercriminelen precies geïnstalleerd hebben. 
  3. Meld de hacking bij CERT.be
 

Nieuwe website gidst je naar de #digitaletoekomst en #cybersecurity

Vandaag investeren we in het ondernemerslandschap van morgen. Het door de Vlaamse overheid gesteunde aanbod rond digitalisering is dan ook groter dan ooit! VLAIO bundelt daarom op  digitaletoekomst.be alle initiatieven rond starten met digitalisering, artificiële intelligentie, cybersecurity en industrie 4.0.   

Als ondernemer met digitale ambities vind je op digitaletoekomst.be  nuttige informatie, inspirerende verhalen en een handig overzicht van alle steun-, coaching- en begeleidingsmogelijkheden.