Cyberveilig vanaf dag één: 10 tips voor starters
Een cyberaanval? Dat overkomt toch alleen grote bedrijven? Helaas niet. Ook kleine ondernemingen en starters zijn een geliefkoosd doelwit voor cybercriminelen. De verhalen van helen b en Intratuin tonen dat het sneller fout kan lopen dan je denkt. Gelukkig bestaan er vandaag heel wat mogelijkheden om je onderneming te beschermen — en VLAIO helpt je daarbij op weg! Ontdek onze 10 tips om als starter cyberveilig te ondernemen.
Helen verloor haar Instagramaccount aan een hacker
"Dat overkomt mij niet," dacht Helen Blanchaert, de creatieve kracht achter het merk helen b, tot ze in het weekend een ogenschijnlijk normaal bericht van Instagram kreeg. "Je krijgt een verificatiebadge", stond er. Omdat ze er eerder eentje had aangevraagd, leek het bericht geloofwaardig. Maar het bleek phishing. Niet veel later was haar account — goed voor 70 tot 90% van haar verkoop — overgenomen.
De hacker veranderde de naam, het logo én verwijderde de inhoud. Klanten dachten dat het merk ermee ophield. Gelukkig kreeg ze na een week hulp via-via van een contact bij Facebook, en herwon ze de toegang. Sindsdien gebruikt ze tweestapsverificatie, bewaart ze haar paswoorden in een veilige kluis en investeert ze via VLAIO in haar digitale weerbaarheid.
Intratuin: "We dachten dat we te klein waren"
Ook bij Intratuin Lovendegem sloeg het noodlot toe. Hackers vonden een achterpoortje via… de prikklok. Plots kon niemand nog inloggen of de werkplanning raadplegen. De schade bleef beperkt, maar de heropstart kostte veel tijd en geld.
"Vandaag nemen we cybersecurity ernstig," zegt zaakvoerder Peter Van Hulle. "We maken back-ups, segmenteren onze netwerken en leiden onze medewerkers op met steun van het ESF." Een tweede aanval kunnen ze zich niet veroorloven.
Vooral kmo's zijn kwetsbaar
Cybercriminelen mikken steeds vaker op Vlaamse ondernemingen — en starters zijn zeker geen uitzondering. Uit de Cybersecurity Barometer 2024 blijkt dat bijna de helft van de Vlaamse bedrijven (45,8%) vorig jaar slachtoffer werd van een cyberaanval. In één op de tien gevallen leidde dat tot effectieve schade, zoals financiële verliezen, imagoschade of het lekken van gevoelige bedrijfsinformatie. Vooral kmo’s blijken kwetsbaar: ze denken vaak goed beschermd te zijn, terwijl hun procedures en technische maatregelen in werkelijkheid tekortschieten. Ook een gebrek aan opleiding en bewustmaking bij medewerkers wordt als een groot risico gezien. Gelukkig groeit het besef: steeds meer bedrijven investeren in digitale veiligheid.
10 tips om je zaak te beschermen tegen cyberaanvallen
Ben je starter? Dan is het nu het moment om je onderneming van bij de start cyberveilig te maken. VLAIO helpt je daarbij, met advies én financiële steun. Zo kan jij met vertrouwen bouwen aan een veilige toekomst voor je onderneming.
- Activeer multifactorauthenticatie en gebruik sterke wachtwoorden
Bescherm je accounts met sterke, unieke wachtwoorden en zet multifactorauthenticatie aan. Dit voorkomt ongeveer 80% van de cyberaanvallen. Gebruik een wachtwoordmanager om alles veilig en overzichtelijk te houden.
- Update software regelmatig en installeer antivirus en firewall
Houd al je programma’s en beveiligingssystemen up-to-date zodat kwetsbaarheden gedicht worden. Installeer antivirussoftware en een firewall om je netwerk te beschermen tegen malware en ongewenste toegang.
- Maak regelmatig back-ups van je gegevens
Maak regelmatig back-ups van je data en bewaar deze op een externe en offline locatie. Zo kun je altijd herstellen zonder losgeld te betalen als hackers je bestanden versleutelen.
- Inventariseer en segmenteer al je IT-apparaten
Breng niet alleen je computers, maar ook minder voor de hand liggende systemen zoals kassasystemen en digitale prikklokken in kaart. Verdeel je netwerk in aparte zones (segmentatie), zodat een aanval niet je hele systeem platlegt.
- Wees voorzichtig met e-mails en train je medewerkers
Klik niet zomaar op links in verdachte of onverwachte e-mails, want phishing wordt steeds moeilijker te herkennen. Zorg dat jij en je medewerkers phishingmails kunnen herkennen en weten wat te doen bij verdachte berichten.
- Stel een cybersecurityplan op
Cyberveiligheid is meer dan techniek: het gaat ook om processen en mensen. Met een goed cybersecurity plan bepaal je hoe je cyberveilig handelen inbedt in je dagelijkse werking, welke stappen je neemt bij een aanval en hoe je snel reageert.
- Krijg hulp via de Expertisedatabank van VLAIO
Cyberveiligheid is complex, maar je staat er niet alleen voor. In de Expertisedatabank vind je advies, coaching en begeleiding van partners met cybersecurity-expertise. Zij helpen je om jouw bedrijf en medewerkers veilig te houden.
- Gebruik de kmo-portefeuille voor advies en opleiding cybersecurity
Via de kmo-portefeuille kan je steun krijgen voor beperkte cybersecuritytrajecten. Kleine en middelgrote ondernemingen krijgen een verhoogd steunpercentage bij het inkopen van advies en opleiding rond cybersecurity.
- Schakel een erkende expert in en maak gebruik van subsidies
Via een cybersecurity verbetertraject begeleidt een specialist je bedrijf. VLAIO vergoedt tot 50% van de kosten. Ook via de kmo-portefeuille kan je tot 45% steun krijgen voor opleidingen en advies rond cybersecurity.
- Maak gebruik van de VLAIO-bedrijfsadviseurs voor maatwerk
Als starter met digitaliseringsplannen kan je aankloppen bij de VLAIO-bedrijfsadviseurs om cyberveilig te groeien. Ze wijzen je de weg naar experts, handige partners en financiële steun, zodat je zeker goed begint.
Start slim en veilig: Maak je bedrijf cyberveilig!
Wil je je onderneming vanaf dag één beschermen tegen cyberaanvallen? Ontdek hoe je met eenvoudige basisacties zoals sterke wachtwoorden, updates en back-ups je digitale veiligheid verbetert. Leer ook hoe je een stevig cybersecurityplan opzet dat jouw bedrijf écht weerbaar maakt. Gebruik handige gratis tools, begrijp de nieuwe NIS2-wetgeving, en krijg tips om verder te groeien met gespecialiseerde hulp en opleidingen.
Maak jouw bedrijf cyberveilig.