Zelf aan de slag met cyberveiligheid

Maak jouw bedrijf cyberveilig

Basisacties

Je kan zelf een aantal basisacties nemen om de cyberveiligheid van je onderneming te verhogen:

 • zorg voor goede wachtwoordbeveiliging met multi-factor authenticatie
 • doe regelmatig updates van programma's en maak back-ups
 • inventariseer alle IT-apparaten die in gebruik zijn
 • installeer een antivirus en beveilig je netwerk via een firewall
 • sensibiliseer je medewerkers rond cyberveiligheid

Stel een cybersecurity plan op  

Cyberveiligheid gaat echter verder dan technische oplossingen zoals een firewall, een antivirusprogramma en back-ups. Het heeft ook een procesmatige kant, met mensen als een van de zwakkere schakels. Hoe bouw je dit proces op? Hoe creëer je een cultuur van cyberveilig handelen? Welke stappen doorloop je bij een cyberaanval? Dit bepaal je allemaal in een cybersecurityplan.

Elke Vlaamse onderneming heeft nood aan een sterk onderbouwd plan van aanpak op maat van zijn organisatie om de cyberweerbaarheid van de organisatie te vergroten. Zo’n strategie integreert cyberveilig handelen in de alledaagse werking van het bedrijf, wat zorgt voor betere bescherming van bedrijfsgegevens en een aanzienlijke vermindering van het risico op de meest voorkomende cyberaanvallen.

Bovendien stelt een cybersecurityplan cybersecurityverantwoordelijken in staat om meteen te handelen bij een cyberdreiging of –aanval. In de praktijk hebben echter nog te weinig ondernemingen zo'n plan. Slechts een kwart van de bedrijven zegt over een cybersecuritystrategie te beschikken waarbij procedures zijn uitgewerkt in een draaiboek.

Het “Cyberfundamentals framework” van het Centrum voor Cybersecurity België kan dienen als leidraad om tot een cybersecurityplan te komen. Daarmee kan jij het cyberveiligheidsbeleid in jouw onderneming in stukjes opdelen en de juiste prioriteiten stellen. Het raamwerk onderscheidt vijf kernfuncties:

 • identificeren;
 • beschermen;
 • detecteren;
 • reageren;
 • herstellen.
   

Gratis tools 

Je kan zelf al van start gaan om de cyberveiligheid van je onderneming te verbeteren en een cybersecurityplan vorm te geven. Maak hierbij zeker gebruik van de gratis templates, tools en informatiebronnen van het Centrum voor Cybersecurity Belgium (CCB), de Cybersecurity Coalition en de FOD Economie:

 • Starten met Cyber Security: de basics: concrete tips voor wie in zijn onderneming van start wil gaan met een cyberveiligheidsbeleid (Cybersecurity Coalition)  
 • De kmo security scan van de Cybersecurity Coalition of de Cyberscan van de FOD Economie geeft je een eerste beeld hoe je onderneming presteert op vlak van cyberveiligheid
 • Safeonweb@work van het CCB: platform voor bedrijven met tools en diensten: 
 • Buyer’s guide: een handig overzicht van vragen die je zeker aan jouw softwareleveranciers moet stellen 
 • Cyberstart.be (Industriepartnerschap): gratis e-learning met concrete tips and tricks over cybersecurity  

Volgende stappen  

Wil je je cybersecurity maturiteit nog verder verhogen? Doe dan een beroep op een gespecialiseerde dienstverlener. Deze kijkt verder dan het IT-gedeelte, staat je bij om je cyberveiligheidsbeleid op punt te zetten en introduceert waar nodig de laatste nieuwe technologieën. Via een verhoogd steunpercentage van de kmo-portefeuille voor cybersecurity of een cybersecurity verbetertraject kan je een dienstverlener inhuren. 

Jouw kennis verder vergroten?  

Neem een kijkje in de eventkalender van VLAIO. Je vindt er alle activiteiten rond cyberveiligheid die partners uit het VLAIO-netwerk organiseren.   
Surf zeker ook eens naar Cybersecurity Bites. Hier vind je artikels op maat van ondernemingen en wordt het cybersecurity jargon je met bits en bites hapklaar geserveerd.  

Zo doen andere ondernemers het

Wat doen andere ondernemingen om zich te wapenen tegen cyberveiligheid? Met welke innovaties komen ze? Waarom vinden ze cyberveiligheid zo belangrijk? En hoe ervaren ze de cybersecurity verbetertrajecten?

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: