Corona hinderpremie: eenvoudig zelf in te dienen in minder dan 6 minuten

Publicatiedatum
Kan ik mijn premie zelf aanvragen? Ja! Op een week tijd gingen al 80.000 ondernemers je voor, die er gemiddeld minder dan 6 minuten over deden. Hier vind je in stappen je het zelf doet, of hoe je jouw boekhouder kan aanstellen het voor jou te doen.
foto van aanvraag corona hinderpremie

44.632 corona hinderpremies toegekend in eerste 6 dagen 

Via de roze knop op vlaio.be/coronahinderpremie kunnen ondernemers digitaal hun premie aanvragen. Daar is geen haast bij: ze hebben tijd tot en met 19 mei om hun corona hinderpremie aan te vragen. Toch dienden de eerste 6 dagen – tot en met 31 maart - al 70.901 ondernemers hun aanvraag in, waarvan 44.632 meteen positief werden beslist. 

Voldoet een aanvraag aan alle voorwaarden? Dan wordt de corona hinderpremie na 14 dagen automatisch uitbetaald.

Aanvraag duurt minder dan 6 minuten én kan je eenvoudig zelf indienen

Hoewel er achter de schermen dus heel wat complexe IT aan te pas komt, merkt de gebruiker daar weinig van. Integendeel, uit de eerste resultaten van de monitoring blijkt de applicatie gebruiksvriendelijk, eenvoudig en snel te zijn: een gebruiker doet er gemiddeld slechts 6 minuten over om de hele aanvraag te doorlopen. De aanvraag bestaat uit slechts 4 schermen, die we deze korte, visuele handleiding stap voor stap doorlopen.

Problemen om aan te melden of in te dienen? Bel 1700 voor ondersteuning

Sinds het begin van de coronamaatregelen zitten veel ondernemers met vragen. De webpagina’s rond de coronamaatregelen op vlaio.be werden de voorbije weken ruim 2 miljoen keer bezocht. Het VLAIO Contact Center wordt bijkomend versterkt door de collega’s van 1700. Zij staan sinds de lancering van de corona hinderpremie paraat om zowel op inhoudelijke maar ook op meer technische vragen een antwoord te bieden. En dit via verschillende kanalen: via FAQs op vlaio.be, per telefoon, e-mail, WhatsApp en de sociale media.

 

Wat als ik geen e-ID kaartlezer heb? Of als ik de pincode van mijn identiteitskaart ben vergeten? 

Het is ook mogelijk je te identificeren via de ‘Itsme-app’. Deze is makkelijk te installeren op je smartphone met behulp van je bankkaart. Meer uitleg vind je hier: https://www.itsme.be/get-started

 

Welke stappen moet ik volgen?

 • 1

  De wettelijke vertegenwoordiger(s) van je onderneming hebben normaal gezien automatisch toegang tot de digitale maatregelen van VLAIO. Je kan zelf nagaan wie de wettelijk vertegenwoordiger is voor je onderneming in de KBO Public Search. Geef daar je ondernemingsnummer in en je krijgt de informatie over jouw onderneming die in de KBO is geregistreerd. Bij ‘functies’ zie je de naam van jouw wettelijk vertegenwoordiger. 

 • 2

  Als je wettelijk vertegenwoordiger bent, surf je naar de website van de corona hinderpremie en klik je op de roze knop 'AANVRAGEN'. Door op deze link te klikken, kan je je aanmelden via verschillende mogelijkheden. De meest populaire zijn:

  • Aanmelden met e-ID en aangesloten kaartlezer: hiervoor heb je jouw e-ID, de PIN-code en een kaartlezer nodig.
  • Aanmelden via itsme: deze aanmeldoptie kan je activeren op je smartphone via je bankkaart. Volg hiervoor de stappen die zijn uitgelegd op https://www.itsme.be/get-started.
 • 3

  Nadat je je via een van de bovenstaande aanmeldopties hebt geïdentificeerd, kom je terecht op een scherm waarop je de onderneming(en) ziet waarvan jij wettelijk vertegenwoordiger bent. Klik op de onderneming waarvoor je een aanvraag wil indienen. Je doorloopt vervolgens slecht 4 schermen om jouw aanvraag te voltooien. Je kan in deze handleiding stap voor stap de aanvraag via de 4 schermen bekijken.

Toch liever via je boekhouder? Dat kan. 

Volg deze 3 stappen om je boekhouder op een eenvoudige en snelle manier het recht te geven om voor jou een aanvraag in te dienen:

 

Blijf op de hoogte 

Blijf op de hoogte van ons VLAIO-nieuws over de coronacrisis en de steunmaatregelen voor Vlaamse ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief. Het nieuws op www.vlaio.be/corona verschijnt ook op onze FacebookTwitter of LinkedIn