Aanvraag corona hinderpremie voor ondernemers met weinig digitale skills

Publicatiedatum
De nieuwe corona hinderpremie voor bedrijven die moeten sluiten omwille van de coronamaatregelen, loopt vlot. Inmiddels werden in 1 week tijd bijna 90.000 premies aangevraagd en werden al meer dan 50.000 premies uitbetaald. Die snelle werkwijze is enkel mogelijk door het digitaliseren van de aanvraagprocedure. Hierdoor zouden echter zaakvoerders voor wie het niet mogelijk is een aanvraag via computer of smartphone te doen, uit de boot te vallen. Daar past Vlaams minister van Economie Hilde Crevits samen met VLAIO en in overleg met ITAA, nu een mouw aan.
maatwerker

Corona hinderpremie eenvoudig zelf online in te dienen

Ondernemers kunnen hun premie zelf aanvragen via vlaio.be/coronahinderpremie. Hoewel er achter de schermen heel wat complexe IT aan te pas komt, merkt de gebruiker daar weinig van. Integendeel, uit de eerste resultaten van de monitoring blijkt de applicatie gebruiksvriendelijk, eenvoudig en snel te zijn: een gebruiker doet er gemiddeld slechts 6 minuten over om de hele aanvraag te doorlopen. De aanvraag bestaat uit slechts 4 schermen.

Meer dan 90.000 ondernemers hebben ondertussen hun aanvraag met succes voltooid. Hiervan werden al 55.000 dossiers automatisch positief beslist. Dankzij de koppeling van databanken en de automatische verwerking zijn in die eerste week inmiddels ook al 54.168 dossiers uitbetaald. De veilige en zeker ook snelle verwerking was een belangrijke bekommernis bij het opzetten van de maatregel.

Gebruik e-id of itsme niet voor iedereen toegankelijk

Om een aanvraag in te dienen, moet je je als ondernemer identificeren. Daarvoor heb je een kaartlezer nodig voor je identiteitskaart of een smartphone met de itsme-app geïnstalleerd. Net dit is volgens ITAA, het Instituut van de Belastingadviseurs en de Accountants, een drempel voor een kleine groep van zelfstandigen. Niet iedereen heeft een computer ter beschikking of kan itsme op zijn/haar gsm installeren. Deze zelfstandigen willen dat hun aanvraag door hun boekhouder of accountant wordt ingediend. Maar daarvoor moet de ondernemer aan zijn boekhouder eerst een online mandaat geven worden om in zijn naam op te treden. Dit online mandaat is nodig voor het juridisch en technisch correct verloop van de corona hinderpremie-tool. En ook daarvoor heb je een e-id of een smartphone nodig.

Zaakvoerders die het online mandaat voor hun boekhouder niet online in orde kunnen brengen, dreigen de premie te mislopen. 

Uitweg voor online mandaat

In overleg met ITAA werd een workaround uitgewerkt voor ondernemers die niet in staat zijn zelf digitaal een aanvraag in te dienen of een volmacht hiervoor aan hun boekhouder te geven. Boekhouders/accountant mogen via e-mail contact opnemen met VLAIO, met vermelding van het ondernemingsnummer en telefoonnummer van de klant. VLAIO zal indien nodig de ondernemer contacteren ter verificatie en verdere afhandeling.

 

Blijf op de hoogte 

Blijf op de hoogte van ons VLAIO-nieuws over de coronacrisis en de steunmaatregelen voor Vlaamse ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief. Het nieuws op www.vlaio.be/corona verschijnt ook op onze FacebookTwitter of LinkedIn