Begeleiding voor Oekraïners op de arbeidsmarkt en financiering voor bedrijven

Publicatiedatum
De Vlaamse Regering bereidt maatregelen voor in het kader van de Oekraïnecrisis. Het is de bedoeling om vluchtelingen die willen werken met taal- en andere opleidingen vanaf april te begeleiden naar een job. Daarnaast trekken we het budget op voor de overbruggingsleningen voor bedrijven die zware hinder ondervinden van de stijgende prijzen als gevolg van de oorlog.

Onthaalpagina bij VDAB 

VDAB staat klaar om snel voor de matching met werkgevers en beroepssectoren te zorgen. Nog deze week lanceert VDAB een onthaalpagina waar werkgevers hun openstaande vacatures kunnen aanmelden en waar Oekraïners zelf ook vlot passende vacatures kunnen vinden. Op de pagina zal ook verwezen worden naar het ondersteuningsaanbod waarop werkgevers en werknemers een beroep kunnen doen tijdens de aanwerving en tewerkstelling.  
 
Heel wat sectoren hebben knelpuntvacatures waar snelle inzetbaarheid mogelijk is. Denk maar aan de dienstenchequebedrijven, de landbouwsector of de horeca. Daarnaast is het ook zo dat er ook Oekraïners met een hogere scholingsgraad en/of relevante werkervaring zich zullen kunnen aanmelden voor bijvoorbeeld bepaalde IT- of ingenieursberoepen. Waar mogelijk zullen die competenties dan ook snel gevaloriseerd worden.

Al meer dan 2,5 miljoen Oekraïners zijn hun land ontvlucht. Het zou kunnen dat zo’n 120.000 vluchtelingen naar hier komen. We gaan er van uit dat ongeveer de helft ook aan de slag wil gaan. Uiteraard moeten we hen de nodige tijd en ruimte geven om op rust te kunnen komen na zo’n traumatische ervaring. Voor zij die wel snel aan de slag willen gaan, plannen we vanaf april een goede begeleiding in de zoektocht naar een job en voorzien we extra taal- en andere opleidingen.

Hilde Crevits
Vlaams minister van Werk en Economie

Overbruggingslening

Naast maatregelen om mensen snel aan de slag te helpen, neemt de Vlaamse Regering ook maatregelen om bedrijven in deze crisis te ondersteunen. De huidige overbruggingslening is ook toegankelijk voor bedrijven die zware hinder ondervinden door de oorlog en daardoor op korte termijn in financieringsproblemen dreigen te komen. 
 
Met die overbruggingslening kunnen bedrijven hun verhoogde vaste kosten tijdelijk betalen. De lening heeft een rente van 1% en heeft een looptijd van 24 of 36 maanden afhankelijke van de hoogte van het bedrag. De eerste 12 maanden moeten er geen aflossingen gebeuren. Om in te spelen op de liquiditeitsnoden van de bedrijven wordt bijkomend  € 100 miljoen aan leningscapaciteit ter beschikking gesteld. Ook zullen in de nodige waarborgmogelijkheden voorzien worden.

Deze steun is nog niet operationeel. We houden je op de hoogte via de VLAIO-nieuwsbrief.

 

Wat betekenen de sancties tegen Rusland voor jouw zaak?

We hebben op deze pagina een overzicht opgesteld van de sancties die de Europese Unie heeft uitgevaardigd tegen Rusland en de impact op de Vlaamse economie. Ook geven we enkele tips over wat je zelf al kan doen bij handel met Rusland. Meer info vind je in het Rusland-dossier van onze partner Flanders Investment & Trade (FIT).

Lees hier meer over de 'sancties tegen Rusland'. 

 

Delen: