bijna lege horecazaak- foto van nathandumlao, unsplash

Sancties tegen Rusland

Sancties tegen Rusland

Een overzicht van de sancties die de Europese Unie sinds 2014 heeft uitgevaardigd tegen Rusland, vind je in het dossier ‘Sancties tegen Rusland’ van onze partner Flanders Investment & Trade (FIT).

Deze sancties worden de voorbije dagen gevoelig aangescherpt sinds de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari 2022. Consulteer zeker deze pagina van het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken van de Vlaamse overheid voor de laatste stand van zaken.

Wat is de impact voor de Vlaamse economie?

Het is op dit ogenblik te vroeg om de impact correct in te schatten, maar het leidt natuurlijk geen twijfel dat deze crisis en de ermee samenhangende maatregelen invloed zullen hebben op onze handel met Rusland en Oekraïne.

Wat je zelf alvast kan doen bij handel met Rusland

  • Goederen aan het klaarmaken voor verzending naar Rusland? Neem zeker contact op met je transporteur om te verifiëren of de rit naar Rusland kan doorgaan.
  • Import in Rusland wordt duurder nu de roebel verzwakt. Het nieuwe sanctiepakket maakt het voor de Russische Centrale Bank moeilijker om de munt te ondersteunen.
  • De Russische overheid heeft een verbod op de transfer van buitenlandse valuta naar het buitenland afgekondigd, m.a.w. Russische bedrijven mogen niet meer in EUR of USD betalen aan buitenlandse partijen.
  • Houd de contactlijnen met je lokale partners open om overzicht te houden op de impact van de crisis op jouw activiteiten in Rusland.

Onze VLAIO-partner Flanders Investment & Trade (FIT) volgt de situatie op de voet en brengt relevante informatie zo snel mogelijk onder je aandacht. Volg dus zeker het Ruslanddossier van FIT of neem rechtstreeks contact op met de FIT-experten.