Al bijna € 4 miljoen aan doorbraakleningen

Publicatiedatum

Een doorbraaklening combineert risicokapitaal met overheidssubsidies en boost de groei van ondernemingen die innovatief en duurzaam te werk gaan. Deze leningen blijken een succes, met een jaar na aanvang al 19 dossiers. Een daarvan is het Beringse familiebedrijf Recybuild dat wolf-proof omheiningen bouwt uit pmd-afval. 

Wat is de doorbraaklening?

Ondernemingen met een Limburg-link die willen verduurzamen, digitaliseren of internationaliseren, kunnen sinds begin 2022 beroep doen op de doorbraaklening. VLAIO, de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en de UHasselt sloegen daarvoor de handen in elkaar. Uniek aan dit instrument is de gemengde financieringsvorm: ambitieuze kmo’s krijgen bedrijfsfinanciering aangeboden die zowel risicokapitaal als subsidies combineert. 

Begeleiding + risicokapitaal

De doorbraaklening richt zich naar sterke en intrinsiek gezonde kmo’s die een gevalideerd VLAIO-subsidietraject doorlopen in het kader van duurzaamheid, digitalisatie of internationalisatie. De bedrijfsadviseurs van VLAIO adviseren ondernemers rond idee- en ambitiebepaling, het beoogde groeipad, het innovatie- en transformatietraject en het gewenste businessmodel. LRM van haar kant biedt flankerend risicokapitaal aan, in de vorm van achtergestelde leningen of kapitaalsparticipaties. 

Met de doorbraaklening bevorderen we de verduurzaming van onze ondernemingen en van onze samenleving in zijn geheel. Met de combinatie van VLAIO-steun voor innovatie én de financiële inbreng van LRM zorgen we ervoor dat we de vermarkting van nieuwe ideeën en processen in onze lokale kmo’s versnellen.

Jo Brouns
Vlaams minister van Innovatie en Economie

Al bijna € 4 miljoen aan doorbraakleningen

De doorbraaklening blijkt een succesvolle formule: Al € 3.895.000 werd via leningen toegekend in 19 dossiers. Vlaams minister Jo Brouns benadrukte dit succes vandaag tijdens een bezoek aan omheiningen-producent Recybuild in Paal bij Beringen. Dit familiebedrijf maakt palen uit circulaire kunststof - denk aan de afval uit onze pmd-zakken - om als alternatief te gebruiken voor hard hout. Daarnaast ontwikkelen ze ook nieuw type wolf-proof omheiningen. 

Delen: