Doorbraaklening voor ondernemingen met Limburg-link

Laatst gewijzigd op 15 jan 2024 (Alle wijzigingen)

Samengevat

Voor wie
kmo's met Limburg-link
Voor wat
impactvolle investeringen op vlak van digitalisering, internationalisering en verduurzaming
Achtergestelde lening en begeleiding
van € 50.000 tot € 250.000 aan 4,5%

Op zoek naar financiering? Bekijk ook het thema Financiering op de website van VLAIO. 

Wat houdt de maatregel in

LRM is een impactgedreven investeringsmaatschappij met een gecombineerd aanbod van risicokapitaal en infrastructuur voor elk Limburgs bedrijf.

Kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) met een limburg-link, kunnen voor impactvolle investeringen op vlak van digitalisering, verduurzaming en internationalisatie, een beroep doen op de Doorbraak-lening. Deze  achtergestelde lening van LRM kan gecombineerd worden met mogelijke subsidieprocedures. LRM werkt hiervoor samen met VLAIO Team Bedrijfstrajecten en UHasselt.

De lening bedraagt € 50.000 tot € 250.000, met een looptijd van 2 tot 8 jaar, waarbij er gedurende de eerste 3 jaar kan worden toegestaan om geen kapitaal af te lossen. De vaste rentevoet bedraagt 4,5%. De subsidiebedragen zijn project-afhankelijk.

Wie komt in aanmerking

Kmo's die een voorsprong willen realiseren door middel van een ingrijpende transformatie op vlak van digitalisering, verduurzaming en internationalisatie, kunnen een beroep doen op deze lening. Tot de doelgroep behoren:

 • B2B-bedrijven;
 • Mature bedrijven: scale-ups, kmo's (early growth & growth).

Early stage bedrijven en startups behoren niet tot de doelgroep.

Concrete voorwaarden:

 • Gezonde bedrijven: geen onderneming in moeilijkheden, 3-5 jaar 'positief traject', geen liquiditeitsdruk;
 • Aantoonbaar voortraject qua adviesverlening (publiek/privé) en/of inwinnen van wetenschappelijke expertise en/of innovatie-voorgeschiedenis;
 • Onderbouwd businessplan met een ambitieus en onderbouwd transformatietraject m.b.t. digitale transformatie, duurzame transformatie en/of internationalisatie;
 • Limburglink: het bedrijf is gevestigd in Limburg of er is een significante Limburglink: een structurele samenwerking met kennisinstellingen, het inpassen van investeringen in bestaande en ontluikende waardeketens en ecosystemen binnen de Limburgse economie, enz...

Wat komt in aanmerking

Wat beoogd wordt, zijn impactvolle investeringen op vlak van digitalisering, internationalisering en verduurzaming.

Voor elk van deze thema's is de COVID-19 crisis een katalysator geweest, of is het minstens een aanleiding om de eigen strategie grondig te evalueren.

Wat zijn de financieringsvoorwaarden

De Doorbraaklening is een achtergestelde lening van € 50.000 tot € 250.000, met een looptijd van 2 tot 8 jaar, waarbij er gedurende de eerste 3 jaar kan worden toegestaan om geen kapitaal af te lossen. De vaste rentevoet bedraagt 4,5%.

Daarnaast is het belangrijk dat de onderneming zelf ook een substantieel engagement opneemt.

Het mogelijk aanvullend subsidiebedrag is projectafhankelijk en wordt case-by-case beoordeeld door Team Bedrijfstrajecten van VLAIO.

De-minimis

Deze maatregel valt onder de toepassing van de Europese de-minimis regelgeving. Hierdoor mag de de-minimissteun aan bedrijven over drie jaar gespreid niet meer dan € 300.000 bedragen. Voor meer info zie Veelgestelde vragen: de-minimis.

Aanvraagprocedure

De aanvragen voor een Doorbraaklening zullen een evaluatieprocedure doorlopen waarbij LRM en VLAIO Team Bedrijfstrajecten de krachten bundelen. Er zal een beoordeling gemaakt worden of de aangemelde doorbraakinvesteringen voor het bedrijf een significante positieve impact op minstens twee of meer van de volgende elementen hebben, zonder in te boeten op andere prestaties:

 • Tewerkstelling;
 • Productiviteit;
 • Innovatie;
 • Ecologische voetafdruk;
 • Diversificatie/marktverbreding (product);
 • Nieuwe markten (regionaal)/internationalisatie.

Een aanvraag kan worden ingediend via het invulformulier op de website www.lrm.be.