6 op 10 jongeren vindt ondernemen interessante carrièrekeuze

Publicatiedatum
60% van de Vlaamse jongeren tussen 18 en 29 jaar beschouwt ondernemerschap als een interessante carrièrekeure. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.
jongeren

Ondernemerschap positiever aanzien door jongeren

Uit een nieuwe studie van de Universiteit Gent bij meer dan 1000 Vlamingen blijkt dat 60% van de jongeren tussen 18 en 29 jaar ondernemerschap als een interessante carrièrekeuze zien. 77% geeft ook aan dat succesvolle ondernemers in Vlaanderen respect en aanzien genieten. Vlaamse jongeren percipiëren hiermee ondernemerschap positiever dan de rest van de bevolking. 

Geloof in eigen kunnen

Toch zetten Vlaamse jongeren niet onmiddellijk de stap naar ondernemerschap. Slechts 5% is recent een eigen zaak begonnen. Deze aarzeling is vooral te wijten aan hoe jonge Vlamingen eigen kennis en vaardigheden beoordelen. Slechts 30% denkt over de nodige competenties te beschikken om een eigen bedrijf te starten. Dit percentage ligt lager dan bij de rest van de Vlaamse bevolking. Ook faalangst speelt een rol, met 56% die aangeeft dat angst om te falen hen ervan weerhoudt om als ondernemer te beginnen. 

Nood aan structureel opleiden en ondersteunen

De resultaten van de bevraging wijzen op de grote nood aan opleiding, begeleiding en ondersteuning van jongeren met ondernemerszin. Het Agentschap Innoveren & Ondernemen en haar netwerk van partners nemen diverse initiatieven om jongeren te overhalen de stap te zetten. Ook verschillende Vlaamse universiteiten en hogescholen zetten opleiding en begeleiding op. Zo heeft de Universiteit Gent een aanbod van keuzevakken rond ondernemerschap en worden student-ondernemers met 'DO! - Durf Ondernemen' professioneel begeleid. 

 

Voel je kriebels om zelf te ondernemen?

Je bent jong en droomt van je eigen onderneming. Je hebt allerlei creatieve ideeën.
 Misschien studeer je nog, of ben je werkzoekend en wil je als zelfstandige beginnen. Je zoekt ondersteuning om met je project vooruit te komen. Wij helpen je op weg! Lees hier hoe VLAIO en haar partners jongeren met ondernemerszin vooruit helpen!