Industrie 4.0

Waarom industrie 4.0?

Enorm potentieel voor bedrijven…

De digitalisering van maakbedrijven, bekend als industrie 4.0, biedt enorme kansen. Sensoren en cloudtoepassingen maken productieprocessen, logistieke ketens en  onderhoudswerkzaamheden efficiënter.

Terwijl slimme producten mogelijkheden creëren voor fabrikanten. Denk aan datagedreven businessmodellen, zoals licht-as-a-service, verpakking-as-a-service en zelfs energiebesparing-as-a-service.

… en hun medewerkers

En het personeel profiteert ook mee. Digitale werkinstructies, cobots en lichtprojectiesystemen ondersteunen het werk van operatoren. Onderhoudstechnici krijgen in realtime bijstand via augmented reality. En voor het opleiden van medewerkers is virtual reality een gamechanger.

Prioriteit voor Vlaanderen

Industrie 4.0 is met een van de zeven transitieprioriteiten van de Vlaamse Regering in het kader van Visie 2050. Meer over deze langetermijnstrategie.

En terecht! Want er is nog veel werk aan de winkel. Volgens de recentste industrie 4.0-peiling van Flanders Make (2022) voelt bijna de helft van de bedrijven zichzelf klaar om met industrie 4.0 aan de slag te gaan. Dat is meer dan enkele jaren geleden, maar verdere actie is nodig.

Steun van VLAIO

VLAIO is in Vlaanderen verantwoordelijk voor het industrie 4.0-transitiebeleid. Onze uitdaging? zoveel mogelijk bedrijven stappen laten zetten naar Industrie 4.0. Met aandacht voor technologie, menselijk kapitaal én circulaire economie.

Daarbij richten we ons op de meest uiteenlopende domeinen. Van de klassieke industrie, over de farmaceutische en de chemische sector tot de bouw, landbouw en logistiek.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: