Smart Cities, Internet of Things, City of Things, ...

Deze termen zijn niet meer weg te denken en over heel de wereld slaan overheden, bedrijven, kennisinstellingen en burgers de handen in elkaar om hun stad of gemeente slim te maken.

Ook in Vlaanderen zijn steden en gemeenten aan het transformeren naar een Smart City en willen we Vlaanderen als slimme regio op de kaart zetten. We willen maatschappelijke uitdagingen door middel van open data en geconnecteerde technologie aanpakken. Het ultieme doel is het leven van onze burgers eenvoudiger, duurzamer en kwalitatiever te maken.

Agentschap Innoveren & Ondernemen is de drijvende kracht achter een aantal initiatieven. Wil je mee bouwen aan Vlaanderen als slimme regio? Aarzel dan niet om VLAIO of onze partners te contacteren.

Decoratief detail uit folder smart cities

VVSG

Een stafmedewerker van VVSG inspireert, informeert en adviseert lokale besturen rond Smart Cities. Ze legt ook de link met de Vlaamse overheid. Deze samenwerking tussen VVSG en het Agentschap Innoveren & Ondernemen zorgde ook voor de informatieve website smartcities.vvsg.be.

Imec

Veel Smart City-toepassingen overschrijden de gemeentegrenzen. VLAIO subsidieert daarom het onderzoekscentrum imec om een aantal grote projecten te realiseren. Volg hun projecten op www.imeccityofthings.be/nl/projecten

Bedrijven

Vlaamse technologiebedrijven willen maar wat graag hun slimme toepassingen aan de lokale overheden voorstellen. Omdat vraag en aanbod elkaar zouden vinden, steunt het Agentschap Innoveren & Ondernemen drie Innovatieve Bedrijfsnetwerken:

Zij vertegenwoordigen de aangesloten bedrijven en gaan op zoek naar opportuniteiten.

Een ecosysteem om alle spelers te verenigen

Smart Cities is een ruim begrip. Heel wat partijen zijn actief in het veld. We wensen een goed overzicht: wie doet wat? Welke kansen en uitdagingen zijn er? Welke ondersteuning is er nodig? Samen met enkele andere Vlaamse administraties geeft het Agentschap Innoveren & Ondernemen op korte termijn vorm aan een Vlaams ecosysteem. 

Elke relevante stakeholder krijgt een plek in het ecosysteem. Samen zetten we onze schouders onder de uitbouw van een slimme Vlaamse regio.