De Vitrine

Tools voor rolstoelgebruikers in de stad

Voor rolstoelgebruikers kan een verplaatsing in een stadscentrum een echte uitdaging zijn. Gelukkig komen er inventieve hulpmiddelen op de markt.

Inspiratie uit Oostenrijk

Wannes Smeets, die in 2013 verlamd geraakte vanaf zijn middel, kan desondanks hij in een rolstoel zit toch een zeer actief leven leiden. Hij beroept zich hiervoor onder meer op de Swiss-Trac. Dit hulpmiddel kan het best omschreven worden als een toestel dat rolstoelen voorttrekt. Wannes maakte kennis met het toestel tijdens een vakantie in Oostenrijk. De regio Kaunertal staat er bekend als geschikte bestemming voor rolstoelgebruikers. Meer zelfs: de volledige regio is gericht op toegankelijkheid. 

Voor zo'n 6.000 euro koop je de Swiss-Trac: een elektrisch trekkertje op wielen dat gekoppeld kan worden met de rolstoel. In het hotel van Wannes in Kaunertal kon het toestel gehuurd worden voor 15 euro. In natuurparken was het zelfs gratis. Wannes omschrijft het 70 kilo wegende toestel als een echte krachtpatser die hem vlot omhoog trok in de bergen. 

Hulpmiddelen voor alle omgevingen

Op basis van de ervaring van Wannes blijken de Alpen meer toegankelijk dan de gemiddelde Vlaamse stad. Zelfs tot op 3.000 meter hoogte kwam hij andere rolstoergebruikers met een Swiss-Trac tegen. Je kan ze op verschillende plekken huren. Als je op voorhand reserveert ben je zeker dat ze helemaal opgeladen zijn. Ook accessoires zoals mountainbikebanden kan je er huren, voor de minder verharde paden. De familie van Wannes woont aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen (de Mechelse Heide) en droomt er alvast van dat er ook daar een Swiss-Trac zou kunnen gehuurd worden. 

De markt van hulpmiddelen groeit ondertussen verder aan. In Zwitserland ontwikkelde een studententeam van de ETH in Zürich een rolstoel die probleemloos op en af een trap kan. Ideaal voor een meer stedelijke omgeving. Deze rolstoel, die de naam Scalevo meekreeg, is het product van een samenwerking tussen studenten elektrotechniek en werktuigkunde en industrieel ontwerp aan de kunstacademie. De rolstoel balanceert zoals de Segway op twee wielen, en klimt met behulp van twee rubberen rupsbanden die aan de onderkant van de stoel zijn bevestigd. Het gaat niet supersnel, de bouwers hopen uiteindelijk een trede per seconde te halen, maar voor rolstoelgebruikers betekent de uitvinding een grote winst in bewegingsvrijheid.

Copyright Scewo

De opvolger van de Scalevo is de Scewo BRO, een verfijnder en bijgewerkt model dat zowel modulair als multifunctioneel is. De stoel kan bediend worden met een smartphone of een geïntegreerde aanraakinterface. Overschakelen van de ene naar de andere is gemakkelijk en stelt de gebruiker in staat om probleemloos verder te gaan waar hij gebleven was. Er zijn drie verschillende standen: parkeermodus, rijmodus en trackmodus. Deze modi geven de gebruiker de vrijheid om over elk terrein te rijden.

Als het tijd is om een trap op of af te gaan, hoef je alleen maar de stoel in de baanmodus te zetten. De Scewo BRO brengt de stoel op de eerste trede en laat de gebruiker de rit voor de rest omhoog of omlaag regelen. Maar de Scewo BRO kan de gebruiker ook tot een meter hoog tillen, wat het een stuk eenvoudiger maakt om bij dingen te komen die hogerop staan.

Delen:

Jouw mening:
1
0
0
0