De Vitrine

Opvallend vijfpuntenplan om de Britse retailsector te ondersteunen

gebouwen

Labour lanceert een ambitieus vijfpuntenplan om winkelstraten nieuw leven in te blazen en de economie een impuls te geven. Het plan omvat een reeks maatregelen om kleine bedrijven te ondersteunen en de detailhandel in het hele land nieuwe impulsen te geven. 

Zorgwekkende cijfers

Het Britse Centre for Retail Research berekende dat in 2022 in totaal 17.145 winkels in winkelstraten en andere locaties voorgoed hun deuren sloten. Dat is bijna 50% meer dan de 11.449 winkels die in 2021 werden gesloten. Tijdens de eerste drie maanden van 2023 sloten ook gemiddeld twee pubs per dag. De British Beer and Pub Association (BBPA) waarschuwt dat 2.000 pubs en 25.000 jobs risico lopen vanwege onder meer stijgende energiekosten.

Vijfpuntenplan moet zuurstof geven

Via vijf doortastende maatregelen wil Labour de retailsector nieuw leven inblazen en voor een broodnodige ommekeer zorgen.

Belastingverlagingen

De Britse economie bestaat ‘slechts’ uit 5% detailhandel, maar de sector is wel goed voor 20% van alle bedrijfsbelastingen in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Britse middenstandsorganisaties zoals het British Retail Consortium is de belastingdruk voor de retailsector onhoudbaar hoog en een belangrijke reden voor winkelsluitingen, jobverlies en verminderde investeringen.

Het plan van Labour omvat belastingverlagingen voor kleine bedrijven in het komende jaar. De partij wil die financieren door een verhoging van de digitale dienstenbelasting voor online bedrijven zoals Amazon. Labour stelt ook voor om op lange termijn de bedrijfsbelastingen volledig af te schaffen en te vervangen door een modern belastingstelsel. 

Energievouchers

Een tweede belangrijke maatregel is een investering van 800 miljoen euro om kleine bedrijven te ondersteunen bij hun energierekeningen. Dat moet gebeuren door de verdeling van vouchers voor energie-efficiënte maatregelen zoals isolatie en warmtepompen. Deze investering zal worden gefinancierd door wijzigingen in de belasting op olie- en gasbedrijven, waardoor de overgang naar duurzame energie wordt gestimuleerd en de druk op kleine bedrijven wordt verlicht.

Aanpak late betalingen

Daarnaast wil Labour strengere wetten invoeren om late betalingen aan bedrijven in winkelstraten aan te pakken. Grote bedrijven zullen verplicht worden om informatie over hun betalingspraktijken op te nemen in hun jaarverslagen, waardoor ze meer verantwoordelijkheidsbesef krijgen en kleinere bedrijven meer duidelijkheid krijgen. 

Gemeenten nemen lege winkels over

Om lege winkels nieuw leven in te blazen wil Labour lokale besturen meer macht geven om een verplichte verhuur op te leggen aan pandeigenaars. 
Bestaande maatregelen zoals het beboeten van leegstand of het belonen van commerciële invullingen blijven mogelijk. Om commerciële panden die langer dan één jaar leeg staan terug te activeren, wil de partij nu via een veilingsysteem een bijkomende maatregel introduceren. 

Veiling van verhuurrechten

De precieze uitwerking ligt nog niet vast. Het zou gaan om een veiling – door de lokale overheid georganiseerd – van de verhuurrechten en dus zonder inspraak van de eigenaars. De winnaar van de veiling zal vervolgens een leasecontract aangaan met de eigenaar voor een periode die varieert tussen één en vijf jaar. De kosten om het pand verhuurbaar te maken worden bovendien ook gedragen door de eigenaar. De maatregel kent twee principiële doelstellingen:

  1. Samenwerking tussen eigenaars en lokale besturen stimuleren
  2. De betaalbaarheid van commercieel vastgoed verbeteren
Voorstel flowchart High Street Rental Auctions

Het voorstel wordt momenteel onderzocht en verder verfijnd. Een duidelijk en afgelijnd proces voor de zogenaamde ‘High street rental auctions’ moet zowel voor de lokale overheid, de huurder als de verhuurder voldoende bescherming bieden en een positief gebruik stimuleren. 

Meer wijkagenten

Tenslotte wil Labour ook maatregelen om antisociaal gedrag aan te pakken en het veiligheidsniveau in winkelstraten te verbeteren, waardoor meer lokale mensen de winkelstraten bezoeken. Daarvoor wil Labour een programma voor politie-efficiëntie lanceren. Dat moet zich richten op de strijd tegen antisociaal gedrag waar veel stadscentra mee te kampen hebben. De partij wil 400 miljoen euro uittrekken om 13.000 extra wijkagenten in te zetten. 

Delen:

Jouw mening:
0
0
0
0