De Vitrine

Investeren in zonnepanelen in ruil voor streekproducten: lokaal én duurzaam

Halle

|
©Foto: www.straffestreek.be

Met project Zonneboeren kan je investeren in zonnepanelen in ruil voor streekproducten. Een lokaal en duurzaam initiatief in Halle voor een groenere planeet.

Streekproducten

Johnny en Lien Sterck van het Streekproductencentrum in Halle staan mee aan de wieg van hotel Hallensis in Halle. Voor een deel van de investeringen zetten ze een alternatieve werkwijze op. Ze zoeken namelijk naar Hallenaren die mee willen investeren in zonnepanelen op het dak van het nieuwe hotel. Wie mee in het project stapt, krijgt zijn investering terugbetaald in de vorm van bonnen voor het Streekproductencentrum. 

In het streekproductencentrum in Halle wordt de ruimte boven de winkel omgevormd tot een hotel met zes kames. In lijn met de duurzame filosofie van het streekproductencentrum wordt ook de bouw duurzaam aangepakt. Onder meer een goede isolatie, gebruik van een warmtepomp en de plaatsing van zonnepanelen moeten daar voor zorgen. Voor zo'n 50 zonnepanelen bedraagt de investering om en bij de 20.000 euro. Met project Zonneboeren willen ze dit nu op een alternatieve manier bekostigen.

©Foto: www.straffestreek.be

Zonneboeren

Zonneboeren is een initiatief van de vzw Klimaatpunt, het Innovatiesteunpunt en Voedselteams en wordt ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant. Deze partners gaan op zoek naar boeren of korte keten-producenten en buren die zowel elkaar als het klimaat willen vooruit helpen. Dit doen ze via een eenvoudig maar vooruitstrevend concept: een investering in groene energie in ruil voor korte ketenproducten. De buur kan dan bijvoorbeeld 250 euro investeren, waarvoor hij in ruil voor zo'n 300 euro waardebonnen krijgt te besteden bij de boeren. Of in het geval van Johnny en Lien in Halle bij het streekproductencentrum. 

Bijdragers houden er in ieder geval ook een goed gevoel aan over want ze dragen bij aan de klimaatdoelstellingen en dus aan een betere wereld. 

Inmiddels stapten in Vlaams-Brabant al zeven landbouwers en producenten van korte ketenproducten in het project Zonneboeren, waarvan twee in de regio Pajottenland. De meesten zijn fruitboeren. Het hotel Hallensis boven het Streekproductencentrum zou in 2023 nog open gaan.

Delen:

Jouw mening:
0
0
0
0